• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-opstina-stara-pazova-uspesno-sprovodi-eu-program-exchange-5U Klubu poslanika u Beogradu predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović potpisao je Ugovor o sprovođenju projekta u okviru programa „Exchange 5“ – podrške Evropske Unije lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom. Opština Stara Pazova i Ruma po partnerskom modelu, realizuju peti segment EU programa Exchange (Exchange 5) – u okviru projekta „Integrisani pristup upravljanju javnom svojinom u opštinama Stara Pazova i Ruma“. Cilj projekta je realizacija procesa registracije svojine i efikasno i odgovorno upravljanje javnom svojinom u ove dve opštine. Konačni cilj projekta je unapređenje lokalne ekonomije putem integrisanog upravljanja javnom svojinom u opštinama Stara Pazovi i Ruma.

Upravo putem pomenutog, petog po redu, segmenta projekta koji nosi naziv „Exchange 5“, Evropska unija unapređuje lokalne ekonomije uvođenjem integrisanog upravljanja javnom svojinom. Od ukupno 145 lokalnih samouprava, Opština Stara Pazova je jedna od 18 koja je uspešno aplicirala i uveliko sprovodi ovakav projekat koji podrazumeva unapređenje softvera za evidentiranje javne svojine i uvezivanje sa bazom podataka Republičke direkcije za imovinu.

Sakupljeni podaci će se koristiti za razvoj portfolija javne imovine u svakoj opštini sa poslovnim modelima za privlačenje potencijalnih investitora i omogućavanje transparentnosti kada je u pitanju upravljanje javnom svojinom. To će rezultirati ažuriranim bazama podataka o javnoj imovini i softverom u opštinama Stara Pazova i Ruma koje sadrže knjigovodstvene module i nivoe, u koordinicaciji sa Republičkom direkcijom za imovinu.

Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova: "Mi ćemo u ovom projektu biti opredeljeni prema investitorima, jer ćemo imati bazu onoga što njih zanima, zemljište, moguće lokale, hale i podatke za sve onog što će se naći u samoj bazi a čime opština raspolaže“. Projekat finansira EU a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Marina Savić, pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova: "Naš cilj je baza koja je efikasna i koja će nam govoriti tačno stanje na terenu u svakom trenutku jer će biti interaktivna u odnosu na korisnike koji upravljaju samom bazom a pored toga, najvažnija stvar je što ćemo kroz ovaj projekat i u okviru same programske šeme „Exchange 5“ konačno moći da valorizujemo samu imovinu".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić: "Reforma javne uprave jedan od tri najvažnija kriterijuma naše evropske budućnosti. Ovaj projekat i projekti ovakve vrste su važni iz razloga što čine dodatni podstrek da se nastavi započeto, da ostvarimo zajednički cilj, da imamo jaku lokalnu samoupravu koja je jedan od uslova za jaču Srbiju".

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije je prisutnima na skupu naglasila činjenicu da „upravo nerešena pitanja na lokalu, koče realizaciju brojnih projekata u saradnji sa EU“, a zatim dodala, "pre svega moramo da identifikujemo sa čime raspolažemo i šta je razvojni potencijal jednog grada, jedne opštine ili okruga, regiona ili nekog partnerskog odnosa, koji ćete imati, jer se uvezuju uvek najmanje dve ili tri opštine u ovom programu“.

Važnost efikasnog funcionisanja lokalne administracije istakao je i Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji.

"Princip funksionisanja u EU je taj da sve što može da se uradi u lokalnoj administraciji ne treba ostavljati za viši nivo vlasti", zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Za 15 godina postojanja programa „Exchange 5“, realizovano je 166 lokalnih projekata, ukupne vrednosti 33 miliona evra.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije