• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Pazova-lepa varoš u srcu sremske ravnice

U središtu jugoistočnog Srema, u Vojvodini, na međi svinskog i vinskog, a u svom takozvanom ruzmarinskom Sremu nalazi se opština Stara Pazova. Stara Pazova se smestila skoro na pola puta između dva najveća grada u zemlji. Od glavnog grada Beograda udaljena je svega 30 km, a od administrativnog centra Novog Sada udaljena je 40 km. Teritorija opštine Stara Pazova jedna je od retkih u Srbiji kroz koju se prožimaju sva tri evrokoridora: E-70, E-75 i koridor VII koji predstavlja reka Dunav. Na 351 km kvadratnih nalazi se devet naselja sa Starom Pazovom koja predstavlja središte istoimene opštine. Opština se ponosi svojom kulturnom, nacionalnom i verskom raznolikošću. U skladu sa svojim mentalitetom i podnebljem meštani staropazovačke opštine neguju i čuvaju od zaborava stare običaje, tradicionalna jela i poslastice, rukotvorine, stare zanate i domaću radinost.

Kako opštini samo ime kazuje, ove prostore su od davnina naseljavali razni narodi: Iliri, Kelti, Rimljani, Avari, Sloveni, Mađari, Turci, Nemci i drugi. Stara Pazova se prvi put pominje u spisima pre 300 godina, dok se nastarija naselja pominju još u XV veku- Belegiš, Vojka i Surduk.

Veliki uticaj na razvoj i urbanizaciju Stare Pazove imao je prvenstveno njen povoljan saobraćajno-geografski položaj, kao i dobri prirodni i društveni uslovi. Upravo su ovi faktori još osamdesetih godina inicirali razvoj i ekspanziju male privrede i znatstva, pa zbog toga i danas opština spada među razvijenije vojvođanske opštine.

Slovaci u Staru Pazovu dolaze 1770. godine i u samom centru podižu Evangeličku a.v. crkvu već 1788. godine. U Slovačkom domu izgrađenom 1894. godine moguće je posetiti staru slovačku sobu koja se nazivala „stajaća soba“. U njoj su samo ponekad prespavali vrlo značajni gosti. Ovakve sobe sa belim jastucima i perinama- dunjama i belim plahtama datiraju od početka XIX veka. Centar Stare Pazove krase zgrade „Hotela Srem“ i „SDK“ koje predstavljaju baroknu i secesijsku građevinsku arhitekturu sa početka XX veka i pod zaštitom su države. U neposrednoj blizini centra Stare Pazove nalazi se muzej „Janka Čmelika“, rodna kuća učesnika NOB-a i narodnog heroja Janka Čmelika, zaštićena kao objekat memorijalne arhitekture od 1919. do 1940. godine. Pri obilasku muzeja moguće je pogledati stalnu postavku u vidu ličnih predmeta iz života ovog heroja, kao i etno postavku koja kroz stare predmete kazuje nekadašnji život Slovaka u Staroj Pazovi.

Dvorac Šlos u GolubincimaDvorac "Šlos" u Golubincima

Turistički biser ovog kraja čini selo Golubinci sa svojim čuvenim dvorcem i kotobanjama. Golubinačke kotobanje predstavljaju remek dela narodnog graditeljstva. Građene su najčešće početkom XX veka, a Lepšanovićeva kotobanja je izgrađena pre tačno sto godina. Rad su lokalnih neimara iz porodice Dešić, građene su od hrastovine tako da su tesari mogli da eksperimentišu u svojoj kreativnosti. Dvorac „Šlos“ je najstariji i najznačajniji kulturno-istorijski objekat kako Golubinaca tako i same opštine Stara Pazova. Izgrađen je 1767. godine za potrebe oficira IX kompanije Slavonsko-sremske husarske regimente. Pored arhitektonske dvorac ima i značajnu istorijsku vrednost jer je u njemu boravio Vožd Karađorđe 1813. godine. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

Dunav u opštini Stara PazovaDunav u opštini Stara Pazova

Lepi plavi Dunav uokviruje opštinu sa istočne strane. Iako opština Stara Pazova ima 24 km živopisnog i atraktivnog dunavskog priobalja, ovi prirodni potencijali nisu iskorišćeni u potpunosti niti turistički afirmisani. Naselja uz Dunav poseduju potencijale za izgradnju pristana, marina, uređenje plaža, izletišta, vidikovca, sportskih terena.

Pravi kuriozitet na Dunavu čine Belegiške ade, koje su dobile ime po selu Belegiš. Velika belegiška ada je najveća ada na ovom delu dunavskog toka od ušća Tise do Banovaca. Na severnom kraju ade nalazi se vrlo popularna i posećena peščana plaža, a na istočnoj strani ade postoje dva do tri rukavca pogodna za pristajanje i ribolov.

U poslednjih par godina opština se reklamira i po čuvenoj Kući fudbala. U grandioznom kompleksu kuće srpskog fudbala nalaze se sledeći sadržaji: četiri fudbalska terena s prirodnom travom (atletska staza), jedan fudbalski teren sa veštačkom travom, jedan teniski teren sa betonskom podlogom. Objekat obuhvata centralni hol, smeštajni blok sa 64 dvokrevetne sobe i četiri apartmana, poslovni blok, restoran s kuhinjom, dve konferencijske sale, sportski servis, teretanu, velnes centar i sportsku halu.

Pošto je naša opština u srcu sremske ravnice ne treba zaboraviti ni tradicionalne sportske aktivnosti (konjičke sportove), poput Konjičkog Kluba "Mirela" iz Belegiša, koji poseduje pansion za konje sa ispustom i manježom, takođe i organizuje školu jahanja, vožnju fijakerom kroz selo i vožnju fijakerom za svadbe i iznajmljivanje konja za sve svečanosti...

Opština podržava organizaciju brojnih manifestacija različitog karaktera, najčešće kulturnog, ali i turističkog, sportskog i privrednog. Među značajnije turističke manifestacije spadaju: Regata „Reka“, Fijakerijade, Mačkare, Zlatni kotlić, likovne kolonije...

Zato prošetajte sa nama palanačkim ulicama, razgledajte staru arhitekturu, obiđite naše lepe znamentosti, uživajte u pirodi i čarima Dunava i probajte starinska jela sa ukusom tradicije.

Pogledajte još prelepih fotografija Stare Pazove i svih pazovačkih naselja i znamenitosti.

Preuzmite brošuru sa turističkim potencijalima

Dobrodošli u Staru Pazovu,
Turistička organizacija opštine Stara Pazova

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije