• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Pazova-lepa varoš u srcu sremske ravnice

Na pola puta između dva najveća grada u našoj zemlji, Beograda i Novog Sada, između „svinjskog” i „vinskog”, a u svom žitnom ili tzv. „ruzmarinskom” Sremu, nalazi se opština Stara Pazova. Po svom geografskom položaju opština se nalazi u istočnom Sremu, a na severnom delu Republike Srbije. Njena teritorija prostire se na površini od 351km², gde živi oko 70 000 stanovnika. Opština integriše devet administrativnih naselja: opštinsko središte Staru Pazovu, Novu Pazovu, Stare Banovce, Nove Banovce, Belegiš Surduk, Golubince, Vojku, Krnješevce i jedno formalno naselje Petrović salaš.

Naseljavanje opštie Stara Pazova seže u daleku prošlost, keltsko pleme Skordisci su se ovde naselili još pre nove ere. Kultura bronzanog doba nazvana je belegiška, po mestu u našoj opštini, zbog velikog broja arheoloških nalazišta.

Dvorac Šlos u GolubincimaDvorac "Šlos" u Golubincima

Dorac Šlos

Dvorac Šlos u Golubincima podigut je u drugoj polovini XVIII veka, prema projektu čuvenog arhitekte Florjana Madačonija. Dvorac prate priče o prokletstvima, neverstvima i kaznama. U njemu je boravio vožd  Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka, a zidine dvorca čuvaju i tajne, među kojima je i veza čuvenog kompozitora Ludviga van Betovena sa kapetanicom Žanet.

Zavičajna kuća Narodnog heroja Janka ČmelikaZavičajna kuća Narodnog heroja Janka Čmelika

Zavičajna kuća Narodnog heroja Janka Čmelika

Zavičajna kuća Narodnog heroja Janka Čmelika ponovo je otvorena za javnost 2020. godine i izložbena stalna postavka je obnovljena i proširena. Pored postavke vezane za život i narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, u objektu se nalazi i etnološki deo vezan za život staropazovačkih Slovaka i Srba starosedelaca, a sama zbirka broji preko 3000 artefakta.

Muzej MacuraMuzej Macura

Muzej Macura

Nalazi se na adresi Zenit br.1 u Novim Banovcima, na desnoj obali Dunava.Meštani su zdanje nazvali neobičnom kućom bez prozora i krova, a ime je poneo po svom vlasniku i kolekcionaru Vladimiru Macuri. Kao prvi privatni muzej u našoj zemlji, otvoren je 2008. godine, a umetnička zbirka predstavlja jednu od najvećih privatnih kolekcija neoavangardne umetnosti na ovim prostorima.

Ambar sa kotobanjom porodice LepšanovićAmbar sa kotobanjom porodice Lepšanović

Ambar sa kotobanjom porodice Lepšanović

Za izgradnju bogato ukrašene kotobanje bilo je potrebno više decenija rada, zbog čega su bile izuzetno skupe i u izvesnom smislu postale su simbol lokalnog prestiža. To ilustruje primer Lepšanovićeve kotobanje. Kompleks zgrada u Pazovačkoj ulici br. 42 u Golubincima koji dominira ovim seoskim dvorištem, izgrađen je u periodu od 1888. Do 1921. godine. Izgradnju su započeli domaćin Nićifor – Nića (1840 – 1918) i radnik Petar Dešić 1921. godine. Lepšanovićeve kotobanje su se gradile 35 godina, kapitalom iz dve generacije.

Ambar sa Kotobanjom porodice GalečićAmbar sa Kotobanjom porodice Galečić

Ambar sa Kotobanjom porodice Galečić

Ambar sa kotobanjom u Pazovačkoj ulici br. 64 spada među najrazvijenije i najlepše zgrade ove namene. Sagradio ga je majstor Petar Dešić, iz poznate golubinačke majstorske porodice Dešića, 1913. Godine. Postavljen je na visoki, opekom zidani sokl, iskorišćen za podrum i komoru između kojih je slobidan prostor šupe, sa čeonom stranom na uličnoj liniji. Ambar je građen od uspravno nizanih dasaka u stubove konstrucije, koje po sredini imaju motiv kruga sa urezanim hrastovim listom. U produžetku ambara za kukuruz, iznad šupe, je skladišteni prostor na koji se nastavlja i kotobanja sa tremom ograđenim profilisanim letvama i rezanim drvenim ukrasima uz stubove trema.

Sportski centar fudbalskog saveza SrbijeSportski centar fudbalskog saveza Srbije

Sportski centar fudbalskog saveza Srbije

Sportski centar fudbalskog saveza Srbije nalazi se u Staroj Pazovi. Ovaj kompleks poseduje fudbalske terene, atletsku stazu i teniski teren. Objekat obuhvata smeštajni blok, poslovni blok, restoran, konferencijske sale, sportski servis, teretanu, velnes centar i sportsku halu.

Opština podržava organizaciju brojnih manifestacija različitog karaktera: turističko-gastronomska manifestacija Gastro Srem , Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Starim Banovcima, kulturno-turistička manifestacija Mačkare u Golubincima, festival zantskog piva u Novoj Pazovi, Likovna kolonija u Vojki, Međunarodna veslačka regata „Dunavske avanture” u Starim Banovcima, Međunarodni dečiji festival folklora „Razigrana mladost” u Novoj Pazovi, Dani opštine u Staroj Pazovi, Fijakerijada u Surduku, kao i mnoge druge.

Pogledajte još prelepih fotografija Stare Pazove i svih pazovačkih naselja i znamenitosti.

Preuzmite brošuru sa turističkim potencijalima

Preuzmite brošuru duhovne baštine opštine Stara Pazova

Dobrodošli u Staru Pazovu,
Turistička organizacija opštine Stara Pazova

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije