• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Vojka ima povoljan geografski položaj jer leži u Ravnom - ruzmarinskom Sremu, na razdaljini od oko 20-ak kilometara od reke Dunav i oko 30-ak kilometara od reke Save. Sa dva putna pravca je povezano sa obližnjim regionalnim putem Beograd - Novi Sad, a trećim krakom sa auto - putem "Beograd - Zagreb", što je u 21. veku dovelo do pojave tranzitnog saobraćaja. Selo je od prestonice, Beograda, udaljeno 30-ak kilometara, a od Novog Sada 50-ak.

Preko pet hiljada stanovnika se zahvaljujući izrazito plodnom zemljištu bavi poljoprivredom, ili je zaposleno u selu, Staroj i Novoj Pazovi, Beogradu i Novom Sadu.

Zahvaljujući povoljnim prirodnim i geografskim uslovima selo se solidno razvijalo, a značajniji priraštaj stanovništva je donelo doseljavanje sedamdesetih godina, i prirodni priraštaj stanovništva u narednim decenijama. U skladu sa svojom veličinom i uređenošću, Vojka ima skoro svu neophodnu infrastrukturu za kvalitetan život: od škole, sportskih objekata gde se ističe nova sportska hala, ambulante, doma kulture, pošte, do lovačkog doma, vrtića, sportskih klubova i kulturnih oraganizacija i udruženja.

Vojački park u centru sela

Istorija

U ataru naselja Vojka nalazi se poznato arheološko nalazište, odnosno nekropola iz doba Avara, poznata kao Brdašica. Ima i arheoloških lokaliteta iz doba Rimskog limesa od kojih su neka istraživana, neka samo rekognosticirana, a najtnačajnihi arheološki nalaz na području Vojke je kopča sa pojasa hunskog ratnika, pronađena prilikom arheoloških iskopavanja šezdesetih godina.

Vojka je veoma staro naselje koje se u pisanim dokumentima pominje prvi put još 1416.godine. Poznata je bilo kao naselje na sred puta, sa velikim brojem vetrenjača. Danas se uspomena na vetrenjače čuva u grbu sela. Ono što Vojku i Vojčane zasigurno izdvaja od drugih naselja je i to što su bili poznati graničarui ali i vinogradari, još od vremena vladavine Leopolda i Marije Terezije, Austro – Ugarskih monarha, od kojih su dobili vinograde u današnjim Čortanovcima, na obroncima Fruške gore, koje i danas čuvaju mnoge porodice.Pravoslavna crkva Svetog Oca Nikolaja u Vojki koja je i danas ponos sela, izgrađena je 1957.godine.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije