• Facebook page
 • Twitter page
 • YouTube page
 • RSS
 • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Čitaonica biblioteke Dositej ObradovićPriča o Narodnoj biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi počinje u leto 1878. osnivanjem Srpske čitaonice najstarije kulturne ustanove ovdašnjih Srba. Čitaonica je imala zadatak da zadovoljava potrebu sve brojnijeg građanstva za čitanjem, ali i da stvara nove, buduće čitaoce. Nešto kasnije, pri kulturno - umetničkim društvima delovaće i druga čitališta od kojih treba pomenuti dva najznačajnija Čitaonicu Srba zanatlija i Slovačku čitaonicu. Knjige na ovim prostorima delile su sudbinu naroda, pa su čitaonice prekidale rad za vreme dva svetska rata. Njihovu delatnost posle drugog svetskog rata nastavlja Mesna biblioteka, koja broji skromnih pet hiljada knjiga, da bi 1962. godine prerasla u Matičnu biblioteku opštine. Posle preseljenja u namenski projektovanu zgradu u centru Stare Pazove, u jesen 1982. godine stvoreni su uslovi za brže popunjavanje fondova i moderniji rad sa korisnicima.

Danas, biblioteka "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi broji preko 50.000 knjiga i uslužuje više od 2.500 upisanih članova. Ona ima izuzetno vredan fond priručne literature tzv. referensnu zbirku. U njoj se nalazi preko 1.000 skupocenih enciklopedija, leksikona, rečnika i naslova koji se retko mogu naći i u mnogo većim bibliotekama. Brižljivo prikupljana sabrana dela raznih autora čine opet posebnu zbirku od 2.500 naslova. Zavičajna zbirka okuplja na jednom mestu dela stvaralaca iz naše opštine, među kojima ima priznatih imena u književnosti i drugim oblastima rada. Zajedno sa 8 biblioteka po naseljima opštine Narodna biblioteka "Dositej Obradović" čini mrežu koja raspolaže sa oko 120.000 knjiga i ima više od 6.500 članova.

Ostale biblioteke u opštini nisu toliko velike, ali ih ipak vredi pomenuti i reći po koju reč i o njima. Među njima izdvaja se biblioteka "Petar Petrović Njegoš" u Novoj Pazovi sa 35.000 knjiga i preko 2.000 upisanih korisnika. U njoj korisnici mogu naći dnevnu i nedeljnu štampu, veliki broj enciklopedija i literatura, a na raspolaganju im je i jedan računar preko kojeg mogu pristupiti internetu i čitati elektronske sadržaje.

Treća biblioteka po veličini je biblioteka "Damjan Preradović" u Golubincima. Damjan Preradović (1857 - 1929) rođen je u Starim Banovcima, nemačku školu pohađao u Novoj Pazovi, završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a od 1882. godine bio je sveštenik u Golubincima. Srpske narodne pripovetke sakupljao je po Sremu i objavljivao u "Letopisu Matice srpske" i bio je jedan od osnivača Srpske čitaonice u mestu 1893. godine. U biblioteci Posebnih izdanja Biblioteke "Dositej Obradović", objavljeno je fototipsko izdanje dva rada Damjana Preradovića. Začetak ideje o osnivanju golubinačke biblioteke bio je davne 1893. godine. Nastala je iz dva kulturno-obrazovna društva od kojih su izdvojene knjige i formirana je Narodna biblioteka. Godine 1965. postala je samostalna, a 1977. godine integrisala se sa matičnom bibliotekom iz Stare Pazove u čijem je sastavu i danas. Biblioteka ima dečije odeljenje i odeljenje za odrasle, a broji preko 14.500 knjiga i oko 350 članova. Svake godine se održavaju književne svečanosti koje svojim prisustvom uveličavaju mnoge ličnosti iz oblasti kulture, poslednji put bio je to naš poznati glumac Petar Kralj. Biblioteka je zahvaljujući pomoći Mesne zajednice i Opštine Stara Pazova 2002. godine renovirana.

U Starim Banovcima nalazi se ogranak "Dimitrije Ruvarac", drugi od trojice znamenite braće Ruvarac, rođen je u Starim Banovcima (1842-1931), sveštenik i istoričar koji je bio bibliotekar patrijaršijske biblioteke u Sremskim Karlovcima. Bavio se političkom i književnom istorijom, napisao je veliki broj studija i rasprava. U ovoj biblioteci nalazi se 8.095 knjiga, mada i pored prilično velikog broja knjiga, ova biblioteka jedva da broji nešto više od 100 članova.

Novi Banovci takođe imaju ogranak Narodne biblioteke "Dositej Obradović" koji nosi naziv "Miloš Crnjanski". On je bio pesnik, pripovedač i dramski pisac, a biblioteka u Novim Banovcima dobila je naziv povodom 100-godišnjice piščevog rođenja. U ovoj biblioteci nalazi se 5.776 knjiga i broji 210 čitalaca.

Još jedan od ogranaka nalazi se u Belegišu i nosi ime Dušan J. Popović (1894-1965) koji je bio istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu. Rođen je u Surduku u svešteničkoj porodici, a umro u Belegišu. Bavio se izučavanjem prošlosti Vojvodine i uređivao je "Glasnik istorijskog društva" u Novom Sadu. Glavna dela su mu "Srbi u Vojvodini" i "Srbi u Sremu". Ova biblioteka ima 4.884 knjiga i oko 120 čitalaca.

U Vojki se nalazi još jedan ogranak biblioteke pod nazivom "Vladislav Čikoš" (1805-1844) koji je bio rodom iz Vojke, inače je bio književnik i pravnik koji se školovao u Segedinu, Kežmarku i Budimu, bio je saradnik "Letopisa Matice srpske", pisao lirske i epske pesme, a 1833. godine objavljuje roman "Zbog ljubovi pomirenije ili Stroimir i Ljubisava". Ova biblioteka broji 4.867 knjiga i 160 čitalaca.

Jedan mali, ali vredan pomene je i ogranak u Surduku koji ima 3.581 knjiga i jedva 70 čitalaca, a koji nosi ime po jednom od najpopularnijih pesnika za decu u srpskoj književnosti "Miroslav Antić" (1932-1986). On je bio pesnik, novinar i filmski reditelj, a svima su dobro znane njegove zbirke pesama: "Plavi čuperak", "Garavi sokak", "Vojvodina","Roždestvo tvoje", "Leva strana sveta" i dr. Sadašnji naziv ogranak je dobio posle pesnikove smrti 1986. godine.

Adrese i telefoni

 • Narodna biblioteka "Dositej Obradović"
  Adresa: Stara Pazova, Trg Zorana Đinđića bb
  Telefon: 022/310-543
 • Ogranak Narodne biblioteke "Dositej Obradović"
  Adresa: Krnješevci, Ugrinovačka bb
 • Biblioteka "Damjan Preradović"
  Adresa: Golubinci, Pazovačka 1
  Telefon: 022/381-908
 • Biblioteka "Dimitrije Ruvarac"
  Adresa: Stari Banovci, Pavla Šašića 31
 • Biblioteka "Dr. Dušan J. Popović"
  Adresa: Belegiš, Kralja Petra 1
 • Biblioteka "Miloš Crnjanski"
  Adresa: Novi Banovci, Školska 10
 • Biblioteka "Miroslav Antić"
  Adresa: Surduk, Cara Lazara 1
 • Biblioteka "Petar Petrović Njegoš"
  Adresa: Nova Pazova, Kneza Mihaila 17
  Telefon: 022/323-875
 • Biblioteka "Vladislav Čikoš"
  Adresa: Vojka, Cara Dušana 1
  Telefon: 022/301-395
одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije