• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-grade-se-kuce-za-30-romskih-porodica-u-fruskogorskom-naseljuU prisustvu zvaničnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnika Opštine Stara Pazova danas je položen kamen temeljac za izgradnju Fruškogorskog naselja. Projekat pod nazivom „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi” sprovodi Opština Stara Pazova u partnerstvu sa JP „Opštinska stambena agencija” i NVO „Romano ilo” iz Belegiša.

„Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016-2025. godine kojim predsedava potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović koja ulaže velike napore u sam proces inkluzije Roma. Na primeru projekata koji se implementiraju preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i svih aktivnosti i rezultata koje postiže Vladino Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije u unapređenju položaja Roma i Romkinja u našoj zemlji i ozbiljnosti kojom smo pristupili ovom poslu, proizilazi da Vlada Republike Srbije ima prioritetne i jasne ciljeve i opredeljenost da odlučnim koracima gradi nove vrednosti i unapređenje standarda života naših građana, a Delegacija Evropske unije u Srbiji kao i lokalne samouprave zaista daju ogroman doprinos u okviru svojih nadležnosti. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi nešto više od milion evra, od čega Evropska unija finansira 85%. Realizacijom ovog projekta 30 romskih porodica dobiće priliku da imaju sopstveni dom u Fruškogorskom naselju, a još 15 porodica koje već žive ovde dobiće pristup vodovodu, kanalizaciji, gasovodu i prilazni put”, istakao je državni sekretar Zoran Lakićević ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je Evropska unija upravo ovu opštinu prepoznala kao sigurno mesto za investiciju, koja će snažno povezati i buduće korisnike i sve učesnike u ovom značajnom, pre svega, humanom projektu. „Mi smo se kao rukovodstvo strateški opredelili na rešavanje životnih i egzistencijalnih pitanja stanovništva, što se ogleda u više različitih projekata. Naša lokalna samouprava je ovde u Fruškogorskoj ulici učestvovala sa 15% udela u investiciji, a zahvaljujući svima koji su uložili veliki trud, oko 45 romskih porodica, naših Pazovčana, dobiće mogućnost za bolji, lepši i sigurniji život. Stambeno pitanje jedna je od najvažnijih stavki u životu svakog čoveka, zato je ovo veliki dan za sve nas, za društvo u celini”, zaključio je predsednik Opštine.

Aleksandar Balinović, koordinator za romska pitanja u Opštinskoj upravi Stara Pazova, izrazio je zadovoljstvo što opština već nekoliko godina ima jasan cilj, a to je stvaranje jednakih šansi za sve građane. „U prethodne dve godine sproveli smo rekonstukciju 27 kuća u kojima živi romska populacija. Ovo je veliki dan za sve građane Stare Pazove, ne samo za Rome i Romkinje, kojima rešavamo stambeno pitanje. Danas polažemo kamen temeljac na kome će se izgraditi 30 stanova za romske porodice kojima ćemo trajno rešiti krov nad glavom i omogućiti život u humanijem okruženju”, rekao je Balinović.

Useljenje romskih porodica u nove stanove planirano je za februar 2019. godine. Opština Stara Pazova prepoznala je potrebu svojih najugroženijih sugrađana i izradila svu potrebnu tehničku dokumentaciju i obezbedila građevinske dozvole, kao i sredstva za izgradnju novih kuća sa pratećom infrastrukturom koja uključuje vodovod i kanalizaciju, prilazni put i gasovod.

Sredstva za izgradnju novih kuća obezbeđena su iz programa „Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima” koji sprovodi Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije