• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-inicijativa-za-status-grada-jedan-u-nizu-koraka-ka-proglasenju-pazove-gradomNa poslednjem zasedanju Skupštine opštine Stara Pazova, održanom u petak, 01. decembra, odbornici su većinom glasova usvojili inicijativu predsednika Opštine Stara Pazova, Đorđa Radinovića da Opština Stara Pazova dobije status grada. Za ovaj veliki i značajan korak, kao svoj od ranije poznati predlog, Đorđe Radinović zalaže se već deset godina, a po njegovim rečima sada je pravo vreme da se ta ideja i ostvari, s obzirom da i u državnim republičkim institucijama postoji snažna podrška i volja.

Dobijanjem statusa grada, viši stepen upravljanja dobile bi institucije od javnog značaja, poput policije i suda, a brojna odeljenja institucija dobila bi status filijala, čime bi se podigao kvalitet njihovih usluga ka građanima. Status grada omogućio bi stvaranje gradskih opština, a za građane bi to značilo, lakše rešavanje brojnih administrativnih problema, pre svega efikasnije dolaženje do neophodne lične i druge dokumentacije, koju bi lakše i brže dobijali u svojim gradskim opštinama.

„Dobijanje statusa grada je strateški cilj kome opštinsko rukovodstvo Opštine Stara Pazova teži i usmerava svu svoju energiju. Svi infrastrukturni projekti koje smo do sada realizovali, ali i oni na čijoj realizaciji vredno radimo, usmereni su ka tom cilju. Smatramo da bi se dobijanjem statusa grada, u Opštini Stara Pazova, podigao kvalitet života građana u svim segmentima, a poseban značaj će imati i za privlačenje novih stranih investitora. Status grada omogućiće dalji kontinuitet za još brži i ravnomerniji razvoj svih naselja u Opštini, a grad Pazovu činilo bi više gradskih Opština. Ovaj status bi predstavljao vrhunac zacrtanog plana rukovodstva naše lokalne samouprave, a obezbedio bi od Republičke Vlade i veće ingerencije što se takođe reflektuje na život građana, lakše rešavanje svakodnevnih potreba i otvaranje vrata našem daljem privrednom razvoj.“ poručio je ovim povodom predsednik Radinović.

Geografski položaj naše Opštine svakako ide u korist inicijativi za dobijanje statusa grada, koju je pokrenuo prvi čovek staropazovačke Opštine, kao i odlična saobraćajna komunikacija (izlaz na međunarodni autoput E-75 i E-70).

Dalji koraci ka dobijanju statusa grada

Nakon usvajanja inicijative od strane lokalnog parlamenta, sledi upućivanje iste potkrepljene argumentima, republičkoj Vladi i Parlamentu. Očekivanja su da će procedura za konačno proglašenje statusa grada zahtevati izvestan period vremena, a plan lokalne samouprave je da za to vreme realizuje nekoliko kapitalnih projekata, čime bi sa, do sada, izvršenim infrastrukturnim investicijama, i na terenu opravdala novu teritorijalnu organizaciju.

Posebni benefiti

Status grada Opštini Stara Pazova omogućio bi još bolju buduću saradnju sa razvijenim evropskim gradovima i zajednički rad na projektima, koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije, zatim ostvario bi se veći priliv sredstava iz republičkog budžeta, unapredilo bi se funkcionisanje lokalne samouprave koja bi kroz gradske opštine bila dostupnija građanima, a takođe stvorili bi se preduslovi za izgradnju savremene bolnice i univerziteta.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije