• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-svetski-dan-roma-u-opstini-stara-pazova-nizu-se-uspesi-lokalne-samouprave-u-integraciji-romaPostizanje kvalitetnijih uslova za život građana romske nacionalnosti staropazovačke Opštine jedan je od prioritetnih opredeljenja lokalnog rukovodstva. Za ostvarenje pomenutog cilja ova sremska Opština intenzivno sprovodi svoje lokalne inicijative i programe, a od posebnog značaja su i programi, koje sprovode relevantne državne institucije, ali i nevladine organizacije.

Svetski dan Roma ove 2017. godine u Opštini Stara Pazova, obeležen je radno, u sličnoj atmosferi koja je obeležila proteklih nekoliko godina. Predsednik Đorđe Radinović obišao je, kao i mnogo puta do sada, romske porodice u staropazovačkim naseljima, da bi se uverio u kakvim uslovima žive, kao i da li su do sada realizovane investicije i sprovedene mere učinile njihov svakodnevni život boljim.

Jedan od trenutno aktuelnih projekata, koji se sprovodi kroz partnerstvo sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom, je i projekat: „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju". Opština Stara Pazova je prepoznala mogućnost da kroz ovaj projekat bitno unapredi integraciju romske nacionalne manjine u svakodnevni život, a za potrebe njegove realizacije iz budžeta Opštine izdvojeno je 5.000.000 dinara.

Romske porodice u Staroj Pazovi, Vojki i u Krnješevcima, koje je predsednik posetio upravo su kroz pomenuti projekat, dobile neophodnu pomoć za izgradnju kupatila kao i popravku oštećenih delova kuća, a izabrane su usled konkursom predviđenih parametara koje su sa stanjem na terenu ispunila njihova domaćinstva.

„Lično sam se založio da, kroz ovaj projekat, najugroženije romske porodice dobiju bolje uslove za život. Sav novac je usmeren isključivo u nabavku građevinskog materijala za izgradnju oko 17 kupatila i rekonstrukciju 26 stambenih objekata gde su rađeni krov, spoljašnji i unutrašnji radovi ili dogradnji. Moram da pohvalim veliki napredak u integraciji Roma u svakodnevni život, pogotovo mladih koji se redovno školuju i završavaju osnovne i srednje škole kako bi se obrazovali, sticali neophodne kvalifikacije za lakše zaposlenje“, istakao je Đorđe Radinović, prvi čovek staropazovačke opštine.

Za sve porodice, koje su dobile odgovarajući građevinski materijal za nova kupatila i rekonstrukciju kuća, organizovana je i pomoć građevinskih stručnjaka sa obukama za samostalno sprovođenje pojednih radova izgradnje ili rekonstrukcije, a jednoj porodici u Starim Banovcima postavljen je stambeni kontejner.

U okviru ovog projekta rekonstruisane su stambene jedinice u Staroj Pazovi, Novoj Pazovi, Krnješevcima, Starim Banovcima i u Vojki.

Od izuzetnog praktičnog značaja za život Roma je i upravo u procesu sprovođenja preparcelizacija i legalizacija stambenih objekata u Fruškogorskoj ulici u Staroj Pazovi, koji su ranije bespravno izgrađeni na opštinskom zemljištu.

Porodice koje su obuhvaćene ovim projektom, veoma su zahvalne lokalnoj samoupravi na, kako kažu, spasonosnoj pomoći. Koordinator ovog projekta bila je opštinska Kancelarija za inkluziju Roma, koja priprema novi projekat za stambeno zbrinjavanje oko 20 novih romskih porodica, a koje imaju drugačije potrebe, u odnosu na do sada obuhvaćene porodice, koje diktiraju okolnosti u kojima se trenutno nalaze. Naša opština našla se među samo četiri u Srbiji, koje su na ovaj način bitno unapredile kvalitet života sugrađana romske nacionalne pripadnosti.

Svetski dan Roma obeležen je kroz višednevne aktivnosti, koje je za sve Rome i druge zainteresovane građane organizovala i finansijski podržala Opština Stara Pazova, među kojima je bila edukativna izložba: „Romi – putujući narod i Romi u Istri“, zatim dodela poklon školskih pribora Romima - učenicima srednje ekonomske škole, tehničke škole i gimnazije u Staroj Pazovi, a posebnu zainteresovanost izazvala je tradicionalna romska igranka i druženje u okviru proslave ovog međunarodnog praznika.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije