• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-tradicionalno-uz-himnu-i-prigodan-program-u-skolama-obelezen-dan-svetog-save-utemeljivaca-nase-drzave-pismenosti-i-duhovnostiPraznik, kojim se obeležava uspomena na Sv. Savu, utemeljivača srednjovekovne Srbije, prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeležen je 26. i 27. januara svečanim priredbama u svim obrazovno – vaspitnim ustanovama u opštini Stara Pazova.

Tradicionalno, sve je započelo pevanjem himne u čast Sv. Savi, nastavljeno je verskim obredom sečenja slavskog kolača, a potom i igrokazima u kojima je prikazan život Rastka Nemanjića – Svetog Save, čime su predškolci i učenici staropazovačkih škola iskazali poštovanje velikoj ličnosti srpske istorije, koji je u istoriji naše zemlje, zbog dubokog traga koji je ostavio, u narodu priznat kao patron svih škola i učenika.

Pomenutim proslavama i izvedbi đačkih programa u našim školama, kao i svake godine, prisustvovali su čelnici i predstavnici lokalne samouprave. Priredbi u OŠ „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi prisustvovao je predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović. Zamenik predsednika, Milan Beara, učestvovao je u obredu sečenja slavskog kolača u novobanovačkoj OŠ “Nikola Tesla“.

Podršku svim učenicima i nastavnicima u vrtićima i školama u obeležavanju školske slave, pružili su i pomoćnici predsednika Opštine, Marina Savić i Vladimir Jovanović, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti, Željko Šolaja, prosvetna inspektorka Mileva Ljubinković i drugi predstavnici lokalne samouprave.

Iznad svega, posebnu lepotu prazniku dali su oni, koji su uložili najviše truda da goste lepo dočekaju i prezentuju svoje znanje i umeće, bilo da su recitatorski, pevački, glumački ili neki drugi talenti u pitanju. Veliki trud uložili su učenici, nastavnici i uprave škola, svakako i roditelji učenika, koji su na kraju sa puno ponosa pratili učešće svoje dece u pažljivo pripremljenim svetosavskim programima.

Sveti Sava, rođen pod svetovnim imenom Rastko, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne Srpske Arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i nadaleko poznati podvižnik, ali pre svega, utemeljivač Srpske Pravoslavne Crkve, države i školstva.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije