• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-u-belegisu-dvostruka-radost-osvestana-crkva-i-predsedniku-urucen-ordenSpasovdan ove 2015. godine ostaće zabeležen zlatnim slovima u letopisu belegiške parohije Srpske Pravoslavne Crkve Eparhije sremske, ali i Opštine Stara Pazova. Kao i pre nepunih 90 godina, kada je novoizgrađeni hram Prenosa moštiju Sv. Nikole osveštan od strane tadašnjeg patrijarha Dimitrija, ovog Spasovdana, u prisustvu visokih crkvenih velikodostojnika i brojnog verujućeg naroda, izvršen je crkveni čin osvećenja hrama nakon višemesečnog uređenja i obnove, uspešno realizovanih, zalaganjem rukovodstva Opštine, Eparhije sremske i sveštenika staropazovačkog namesništva.

Ovu svečanost i jubilej hrama, posebno je obeležila i dodatna radost – uručenje Ordena Svetog Save predsedniku Opštine Đorđu Radinoviću. Visoko priznanje, je sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, dodelila Srpska Pravoslavna Crkva upravo za zasluge, trud i višestruko dugogodišnje zalaganje na dobrobit crkve, naroda i naraštaja koji stasavaju.

Godinama unazad, prvenstveno kao parohijanin i vernik, zatim kasnije kao predsednik belegiške mesne zajednice, a naročito od dolaska na mesto prvog čoveka staropazovačke Opštine Đorđe Radinović je predano brinuo o potrebama građana, kada su crkveno-verski objekti u pitanju, u istoj meri kao i za sve druge infrastrukturne projekte od vitalnog značaja za život građana. Inicirao je obnovu i uređenja, svih parohijskih hramova u svim naseljima Opštine, parohijskih domova gde žive sveštenici, kapela na grobljima i uređenja mesnih grobalja i zajedno sa svojim saradnicima, domaćinskom i pažljivom raspodelom raspoloživih sredstava, vredno radio na ostvarenju pomenutih projekata.

Rezultat je neosporiv, jer danas staropazovačka Opština ima u potpunosti uređene i obnovljene hramove u naseljima Surduk, Belegiš, Stari Banovci, Stara Pazova, Vojka, Golubinci, Krnješevci (Arhijerejsko namesništvo zemunsko), a zbog obimnih radova i dalje traje obnova hramova u Novim Banovcima i Novoj Pazovi.

Ne zaostaju ni crkveni objekti drugih crkveno-verskih zajednica poput uređene slovačko-evangeličke crkve u Staroj Pazovi i parohijskog doma, kao i crkveno-verskih objekata pripadnika rimokatoličke veroispovesti, koji takođe žive na ovim prostorima.

Po završetku Svete Arhijerejske Liturgije, koju su sa područnim sveštenstvom služili Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski Vasilije i Njegovo Preosveštenstvo episkop istočno-američki Mitrofan u prisustvu episkopa banjalučkog Jefrema, nakon prigodne besede o životu Crkve i njenih vernika i životu u Crkvi, Episkop sremski Vasilije se zahvalio Đorđu Radinoviću za predusretljivost prema Crkvi. Posebno za predusretljivost prema potrebama narodnim, i to ne samo u Eparhiji sremskoj, nego i drugim eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve, poput Eparhije raško-prizrenske i Eparhije dalmatinske, a posebno je istakao i zahvalnost na podršci ukazanoj prema misionarskom radu i izdavačkoj delatnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

„Našoj Pravoslavnoj veri i majci Crkvi dugujem mnogo kao čovek i vernik, to osećam i znam jer potičem iz porodice koja je duboko vezana za ovu parohiju i našu Crkvu u celini. Sve što sam pokušao da učinim i doprinesem boljitku zajednice, sa mesta na kojima sam se, Božijom voljom našao, smatrao sam kao svoju dužnost i obavezu i dalje to sagledavam na taj način. Zato me ovaj današnji dan obavezuje da uložim još više truda i rada za dobrobit svih građana podjednako i uvek koliko može ljudski da se učini, a verujem da će Gospod Bog taj i takav trud i svaku dobru nameru, kao i do sada, nagraditi njenim uspehom. Hvala Vam Vaše Preosveštenstvo na poverenju i očinskoj brizi, hvala Njegovoj Svetosti patrijarhu Gospodinu Irineju, svim Belegišanima i svim građanima naše Opštine. Ovaj dan je za mene i moje potomstvo veliki dan koji ću zauvek pamtiti“, poručio je Đorđe Radinović prilikom primanja priznanja Srpske Crkve.

Liturgijsko sabranje obeležilo je i odlikovanje belegiškog paroha o. Đorđa Kovljena, kome je nadležni episkop sremski Gospodin Vasilije dodelio zvanje protonamesnika. Odlikovanje je pre svega odraz zahvalnosti Crkve svešteniku Đorđu za njegov samopregorni rad na obdelavanju duša vernika, brigu o negovanju parohije i poverenog mu slovesnog stada, kao i vidljivom oživljavanju crkveno-verskog života belegiške parohije.

Spasovdanska svečanost je dalje nastavljena, po tradicionalnom običaju, uz zajedničku slavsku trpezu, koja je pripremljena za više stotina vernika i meštana koji su prisustvovali molitvi i litiji oko obnovljenog belegiškog hrama.

O ordenu Svetog Save

Orden Svetog Save - odlukom Srpske Pravoslavne Crkve je ustanovljen još davne 1986. godine, povodom 800 godina od rođenja Svetog Save. Ovo je najviše priznanje, među više ustanovljenih priznanja od strane Crkve. Orden Svetog Save se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge i dugogodišnji rad kojim značajno doprinose unapređenju života Crkve i njene ukupne delatnosti.

Istorijat hrama Prenosa moštiju Svetog Nikole

Crkva posvećena prenosu moštiju Svetog Nikole u istočnosremskom selu Belegišu, na obali Dunava, građena je 1924−1927. na mestu prethodnog hrama iz 1766.

Prva crkva sagrađena je još 1731. godine na bregu Dunava u periodu kada je na ovom prostoru živelo 240 domaćinstava. Dunav je menjajući tok oštetio staru crkvu, te se javila potreba za izgradnjom novog hrama. Kao jedan od najznačajnijih istorijskih momenata za pravoslavni živalj – meštane Belegiša jeste izgradnja drugog – današnjeg belegiškog hrama čija gradnja od strane meštana kao ključnih učesnika i priložnika počela 1924. godine i završena 1926. godine.

Poseban značaj je što je po završetku izgradnje današnji hram prenosa moštiju Svetog Nikole - osveštan od strane tadašnjeg Patrijarha Dimitrija. Izgrađen je u preovlađujuće vizantijskom stilu i predstavlja jedan od najvećih hramova u Eparhiji sremskoj. Hram poseduje vrednu kolekciju crkvenih knjiga za bogosluženje koje su pretežno ruskog izdanja, i datiraju iz 1776. godine i drugih vrednih crkvenih predmeta. Arhitekturu ove crkve čine jednobrodna građevina, naglašenih pravougaonih pevničkih prostora sa polukružnom apsidom utopljenom u petostranu masu zida. Na zapadnoj strani je visok trospratni zvonik, dok je iznad naosa konstruisana mala kupola. Unutrašnjost je zasvedena lažnim svodovima između polukružnih lukova. Svi otvori su lučno završeni, a dekoracija u duhu srednjovekovnih hramova raške stilske grupe izvedena je zanatski vešto i dosledno. Posebno se ističu kvalitetno izvedene masivne trifore na pročelju, pevnicama i apsidi, rozete zvonika, te potkrovni venac direktno prenet sa starih spomenika pod romanskim uticajem. Bogat ukrasni repertoar potpuno je u duhu moravske plastike.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije