• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna svetski dan secanja na zrtve saobracajnih nezgodaСваке године, треће недеље у новембру месецу обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Тај дан је посвећен сећању на милионе оних који су изгубили живот или били повређени у саобраћајним незгодама на путевима широм света, њиховим породицама, као и  одавању почасти свим припадницима хитних служби  и другим професионалцима који се свакога дана сусрећу и боре за животе настрадалих у саобраћајним удесима.

У целом свету овај дан се обележава са циљем да се спрече, или бар на најмању могућу меру сведу последице саобраћајних незгода и утиче на свест свих учесника у саобраћају о одговорном понашању и поштовању саобраћајних правила.

Најновији у низу извештаја Светске здравствене организације о глобалном стању безбедности на путевима указује на то да саобраћајне незгоде годишње однесу животе преко 1,35 милиона људи. Више од једне четвртине ових смртних случајева чине пешаци и бициклисти. Повреде у друмском саобраћају предстaвљају водећи узрок смрти деце и младих од 5 до 29 година!

На територији општини Стара Пазова, према подацима за 2020. годину које је обрадила Агенција за безбедност саобраћаја догодиле су се 172 саобраћајне незгоде, од чега су 4 лица погинула, док је 139 лица теже и лакше повређено. Укупан број саобраћајних незгода је за 8,2% виши у односу на 2019. годину, док је добра вест да је броја настрадалих лица за 7,7% мањи.

Статистички подаци:

- На територији општине Стара Пазова, у 2020. години евидентирано је 172 саобраћајних незгода;
- На територији општине Стара Пазова страдало је 143 лицa у саобраћајним незгодама. Највећи удео од укупног броја страдалих лица чине лица са лаким телесним повредама (79.02%), затим следе лица која су задобила тешке телесне повреде (18.18%) и лица која су у саобраћајним незгодама изгубила живот (2.80%);
- У највећем проценту у саобраћајним незгодама на територији општине Стара Пазова учествовали су возачи (60.14%). Путници као учесници учествовали су са уделом од (30.07%), док пешаци чине (9.79%) страдалих учесника у саобраћајним незгодама;
- У саобраћајним незгодама са настрадалим лицима, у највећем проценту учествују путничка возила (92.39%).
- Најзаступљенија група типова саобраћајних незгода је - сн са најмање два возила – без скретања (40.12%);
- Најизраженија група утицајних фактора у току 2020. године је - предузимање непромишљених радњи од стране возача (32.47%);
- Временска анализа саобраћајних незгода са настрадалим лицима по месецима указује на то да је октобар месец са највећим бројем саобраћајних незгода;
- Као дан са највећим процентом саобраћајних незгода издваја се петак;
- Општина Стара Пазова 2020. године је имала високу ниво пондерисаног јавног ризика страдања;
- Када је реч о погинулим лицима, највећи проценат страдања припада старосној категорији 46-64 година (50.00%);
- Укупно је страдало 9 детета у саобраћајним незгодама;
- Млади на територији општине Стара Пазова највише страдају као возачи, са учешћем од 53.85%;
- Пешаци који су страдали у саобраћајним незгодама, у највећем проценту су старосне доби 0-14 година (35.71%);
- Укупно је страдало 13 возача бицикла и 0 путника на бициклу;
- На основу анализе страдања бициклиста према старости, највећи број страдалих бициклиста је старосне доби 46-64 годинa (46.15%).

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije