• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

grb-thumbRomi su najbrojnija manjina u Srbiji i često su žrtve diskriminacije i rasizma. Često su marginalizovani i većina ih živi u veoma lošim socio - ekonomskim uslovima. Ustav Republike Srbije zabranjuje svaki vid diskrinimacije pripadnika nacionalnih manjina i garantuje im ravnopravnost pred zakonom kao i jednaku zakonsku zaštitu. Opština Stara Pazova je nakon uspešno sprovedenog projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija ilegalnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju“; u okviru kojeg je, kroz partnerstvo sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom, obezbeđen novac za izgradnju 17 kupatila i popravku oštećenih delova kuća za 26 romskih porodica, krenula i u realizaciju projekta „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“.

Realizacijom ovog projekta, koji podrazumeva izgradnju kuća za 30 romskih porodica i poboljšanje uslova života za još 15 porodica, Opština Stara Pazova u saradnji sa Opštinskom stambenom agencijom postiže kvalitetnije životne uslove za ove porodice kroz rešavanje stanovanja muškaraca, žena, porodica Roma i poboljšanje fizičke infrastrukture u naseljima sa romskom populacijom. Projekat traje 20 meseci (do februara 2019. godine), a njegova ukupna vrednost je 1.038.802,22 evra, od čega je Evropska unija izdvojila 882.981,22, dok je iznos koji Opština Stara Pazova mora da obezbedi 155.820,33 evra. Za deo potrebnih sredstava za sufinansiranje projekta, 33.567,69 evra, konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za finansije na konkursu za dodelu sredstava za učešće u sufinansiranju projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Projekat „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“ fokusiran je na poboljšanje politika socijalne zaštite i socijalne inkluzije ugrožene populacije, omogućavajući veće mogućnosti za bolji standard života u skladu sa tačkama definisanim u Strategiji Evropa 2020 kroz poboljšanje stanovanja, infrastrukture i životnih uslova marginalizovanih grupa, posebno Roma. Od preko pet hektara opštinskog zemljišta koje je izdvojeno za potrebe socijalnog stanovanja, za izgradnju kuća u okviru ovog projekta opredeljeno je više od jednog hekatara zemljišta.

Nakon realizacije ovog projekta značajno će se poboljšati uslovi stanovanja za pripadnike romske nacionalnosti, a pored novoizgrađenih kuća, značajno će se unaprediti i infrastruktura u delovima naselja gde živi većinsko romsko stanovništvo (voda, kanalizacija, gasovod i putevi). Finalne benefitie ralizacije projekta „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“ osetiće svi pripadnici romske nacionalnosti na teritoriji opštine Stara Pazova, građani opštine, kao i vladine i nevladine organizacije koje se bave romskim pitanjima.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije