• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna staropazovacka lokalna samouprava aktivno pruza podrsku poljoprivrednim proizvodjacimaU ponedeljak 6. decembra 2021. godine potpisani su ugovori o dodeli subvencija između Opštine Stara Pazova i staropazovačkih poljoprivrednih proizvođača. Ovaj program je nastavak ranije uspostavljene lokalne podrške poljoprivredi, a u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Na inicijativu predsednika Opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića, lokalna samouprava je pre devet godina, po prvi put za poljoprivrednike na svojoj teritoriji, putem subvencija dala direktnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i ta tradicija se nastavlja.

„Mi smo Opština koju karakteriše na hiljade hektara obradivih poljoprivrednih površina. S’ toga smo i nastojali da iz godine u godinu izdvojimo što više sredstava radi davanja podsticaja poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine to je 7.000.000 dinara koje će biti na raspolaganju poljoprivredi na lokalu. Gledamo i praktično da pomognemo. Tako smo, na primer, putem konkursa omogućili poljoprivrednim proizvođačima da konkurišu za već nabavljenu investiciju ili za investiciju koju imaju u planu, uz priloženi račun odnosno predračun. Uz nastojanja da konstatno povećavamo budžet za subvencije poljoprivrednicima, uvek tražimo najbolji model po kome će se dodeljivati subvencije, kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili što zadovoljniji“, poručio je ovom prilikom predsednik Opštine Đorđe Radinović.

Ove 2021. godine Komisija je za dodelu subvencija imala je kriterijum koji je podrazumevao bodovanje prispelih zahteva. Akcenat je stavljen, kao kod mnogih Pokrajinskih i Republičkih konkursa na žene, godine starosti podnosioca zahteva, broj članova u gazdinstvu, datum prve registracije gazdinstva, kao i da li su ili ne koristili subvencije od strane Opštine. Kao i na Pokrajinskim i Republičkim konkursima svi poljoprivredni proizvođači nisu uspeli da dobiju subvenciju, ali to je jako mali broj poljoprivrednih proizvođača.

Od prispelih 90 zahteva po Konkursa za sektor mleka, mesa, voća, grožđa, povrća (uključijući pečurke) cveća i ostalih useva (žitarice, industrijsko, aromatično, začinsko bilje) i drugo, 4 zahteva su odbijena, a od preostalih 86 zahteva 73 podnosioca zahteva su ostvarili pravo na subvenciju. Podnosiocima zahteva koji su dobili subvenciju putem Konkursa omogućena je nabavka opravdanih investicija za koje su i konkurisali poljoprivredni proizvođači: setvospremača, prskalica, sejalica, tanjirača, valjak, roler, rasipač mineralnih đubriva, drljača, kosih mešaona, pužnih transportera, rotacione kosačice, hranilice i drugo.

Od prispelih 17 zahteva po Konkursa za sektor nabavka pčelinjih društava i nove opreme za pčelarstvo, 1 zahtev je odbijen, a svih 16 podnosioca zahteva su ostvarili pravo na subvencije. Podnosiocima zahteva koji su dobili subvencije putem Konkursa omogućena je nabavka opravdanih investicija za koje su i konkurisali poljoprivredni proizvođači: košnica, ramskih kompleta, centrifuge, parni topionik voska, pčelinjih društava idr.

Sa ovim subvencijama omogućeno je poljoprivrednim proizvođačima da nabave opremu, koja im je neophodna za vršenje svoje delatnosti, sa nabavljenom opremom posao koji obavljaju biće brže i kvalitetnije odrađen, za kraći vremenski period, na ovaj način pomaže se posebno malim gazdinstvima da mogu da opstanu.

U skladu sa planom opštinskog rukovodstva sledeće godine se očekuje da će iznos za subvencije iz budžeta opštine Stara Pazova biti povećan, a i da će Konkursi biti raspisani ranije.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije