• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna podrska opstine stara pazova porodicama sa troje i vise deceVođeni brigom o prirodnom priraštaju u opštini, stalnim praćenjem broja rođenih i umrlih lica, građana naše opštine, početkom ove godine na inicijativu predsednika Opštine Stara Pazova, Đorđa Radinovića, lokalna samouprava je oformila Savet za populacionu politiku.

Primarni cilj postojanja Saveta je unapređenje populacione politike u našoj opštini, kontinuirano praćenje stanja i obaveštavanje predsednika Opštine o istom. Savet će razmatrati i predlagati mere za unapređenje polulacione politike, kao važne funkcije države odnosno reakcije države na reproduktivna ponašanja u društvu. Kao sastavni deo svojih obaveza, članovi Saveta će svakodnevno ocenjivati sve efekte sprovođenja preduzetih mera, a razmatraće i druga pitanja od važnosti i interesa za sprovođenje populacione politike.

Opština Stara Pazova, osim poverenih poslova Savetu za populacionu politiku, godinama unazad uspešno primenjuje i dodatne podsticajne mere za povećanje nataliteta. Pored roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete i dečijeg dodatka, koji se isplaćuju iz budžeta Republike Srbije, finansijska pomoć porodicama sa decom se isplaćuje i iz budžeta Opštine Stara Pazova. Porodici za prvo dete se isplaćuje jednokratna finansijska pomoć u iznosu od 30% prosečne zarade u opštini Stara Pazova, prema posledenjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Jedna od mera povećanja nataliteta je i isplata novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara u trajanju od 12 meseci od podnošenja zahteva, a najviše do navršenih godinu dana starosti deteta, nezaposlenim trudnicama i porodiljama, koje imaju prebivalište na teritoriji naše opštine.

Novina od 2020. godine je i Odluka opštinskih organa, da dete trećeg, odnosno svakog narednog reda rođenja iste majke, čija porodica ima prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova i koje je upisano u predškolsku ustanovu na teritoriji opštine (PU „Poletarac“ i PU „Radost“), ima pravo na besplatan celodnevni, odnosno, poludnevni boravak u ustanovi. Ovo pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtiću priznaje se od dana podnošenja zahteva do kraja kalendarske godine. Prema ovoj Odluci porodica sa troje i više dece ima pravo na besplatan smeštaj trećeg, odnosno, svakog narednog reda rođenja bez obzira na uzrast prvog i drugog deteta. Do sada, ovu pogodnost mogla je da koristi samo porodica čije je svo troje ili više dece bilo istovremeno u predškolskom sistemu obrazovanja. Od ove godine besplatan smeštaj ima treće i svako naredno dete (narednog reda rođenja) ako su starija deca na bilo kom nivou u sistemu školstva, čak i ako su studenti.

Savet za populacionu politiku Opštine Stara Pazova čine Anđelka Mandić, predsednica Saveta, Nataša Mićić, zamenica predsednice Saveta, koja je i pomoćnica predsednika Opštine, članice Saveta su Vesna Jovanović, inače sekretarka Skupštine opštine Stara Pazova, Rada Žugić, direktorka Centra za socijalni rad i Ivana Nenadić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.
Kontakt telefon Saveta za populacionu politiku je 022/363-679.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije