• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Стара Пазова је административни центар општине која по овој сремској вароши носи назив. Она је уједно, и економски, здравствени, образовни, културни центар. Лежи на чворишту значајних саобраћајница и такозваном КОРИДОРУ 10. Кроз Стару Пазову пролази магистрални пут Београд-Нови Сад М-22, само 6км је дели од магистралног пут М-75 а петнаестак километара од Ауто пута Е-75 (Београд-Загреб), ту је железничка пруга која спаја Европу са Истоком, аеродроми Батајница на 15-ак и „Никола Тесла“ на 40-ак километара.... Лепо је урбанизована, са свим одликама малог града у сремској равници, широким и зеленилом богатим улицама у већем делу насеља.

Готово двадесет хиљада становника различитих националности, пре свега Срба и Словака, ужива погодности места које је довољно мало да буде мирно и питомо, а довољно велико и близу великих градова да им омогући динамичан живот.

Насеље Стара ПазоваЦентар Старе Пазове данас

Историја

Насеље Пазова се у писаним документима први пут помиње 1716. године, и пише да постоји на потесу званом «Старо село». Настајало је у доба Отоманског царства (16-18. век), а Пазову, коју у записима наилазимо под именима Alt Pazoa ili Alt Pazuha, или „шанац Пазуха“, населили су Срби, углавном пребези из крајева јужно од Саве и Дунава и Срби из Лике. Словаци су се доселили у овај део Срема, тада јужни део Аустро-Угарске монархије, 1770.године, и то најпре неколи породица из Селенче, а потом се досељава већи број породица из средње Словачке, и то припадници нове протестантске, тј. евангелистичке вероисповести. Доселили су се због сиромаштва али и због Мађара католика, који су вршили прогоне припадника нова хришћанске вера. Мушкарци су махом чували границу и обрађивали земљу. Становништво је живело и радило у породичним задругама, а након укидања Војне границе 1871.године Стара Пазова је почела брже да се шири и развија, јер се налазила на раскрсници најважнијих путева. Задруге су почеле да се деле, а нове куће су ницале «чело башта». Тада почиње нагли развој занатства и трговине.

Словаци су били већинско становништво у Старој Пазови до половине 20. Века, а истовремено су Срби били већинско становништво у околним селима. Током година долазило је до промена па данас у Старој Пазови има нешто преко 15 посто Словака који, како су то бележили пазовачки хроничари обе националности, живе, раде и стварају у добросуседским и пријатељским односима пуних 240 година.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије