• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Специфичност општине Стара Пазова је ненарушена мултинационалност, мултикултуралност и мултиконфесионалност. Осим Срба, који чине већинско становништво, у oпштини живе и Словаци, Хрвати, Мађари, Роми и други. Како су заступљене различите вероисповести, у општини постоји и одговарајући број цркава и то: православне, католичке, евангелистичка и друге које негују узорне конфесионалне односе.

Словачка заједница у месту Стара Пазова је нарочито значајна не само због чињенице што око 31% становника чине Словаци, већ и због тога што је то највећа словачка заједница у земљи. Основна школа на словачком језику «Херој Јанко Чмелик», радио програм на словачком језику, Словачко културно-уметничко друштво (у оквиру кога постоје фолклорни ансамбл «Класје» и позоришна група «ВХВ») и словачка евангелистичка црква, представљају окосницу словачке традиције која словачком становништву у Старој Пазови помаже да сачувају своје обичаје и културу.

Вишенационална срединаСловакиња и Сремац

Заједница Хрвата је углавном сконцентрисана у насељу Голубинци. Хрвати се помињу најпре међу официрским породицама у време Војне границе. Већи број Хрвата (католика како бележе хронике) досељава се од 1771. до 1815. Највеће досељавање се дешава 1774. године када долази прва већа група од 18 породица из Јармине и Опојеваца. Католичка жупа је установљена у Голубинцима 1771. а 1828.изграђена је католичка капела, док је данашња црква Светог Јурја грађена од 1876.до 1885. Хрватска читаоница је основана 1919. Данас културну традицију Хрвата негује Хрватско културно просвјетно друштво Томислав.

Роми су присутни готово у сваком насељу у општини. Највероватније су присутни у њима од када постоје та насеља. Вековни суживот и дугогодишња повезаност са осталим националним заједницама је резултирала међусобним поштовањем и уважавањем. Као и у осталим срединама у Војводини, током историје Роми су најчешће по занимању били свирачи, џамбаси, трговци стоком, корпари a има их и који се баве земљорадњом. Временом, Роми на територији Старе Пазове се развијају на образовном и економском нивоу. Општина Стара Пазова је основала Канцеларију за инклузију Рома која је сервисни центар са циљем унапређења квалитета живота ромске заједнице у области здравства, образовања, становања и запошљавања.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије