• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Пазова-лепа варош у срцу сремске равнице

У средишту југоисточног Срема, у Војводини, на међи свинског и винског, а у свом такозваном рузмаринском Срему налази се општина Стара Пазова. Стара Пазова се сместила скоро на пола пута између два највећа града у земљи. Од главног града Београда удаљена је свега 30 км, а од административног центра Новог Сада удаљена је 40 км. Територија општине Стара Пазова једна је од ретких у Србији кроз коју се прожимају сва три еврокоридора: Е-70, Е-75 и коридор VII који представља река Дунав. На 351 км квадратних налази се девет насеља са Старом Пазовом која представља средиште истоимене општине. Општина се поноси својом културном, националном и верском разноликошћу. У складу са својим менталитетом и поднебљем мештани старопазовачке општине негују и чувају од заборава старе обичаје, традиционална јела и посластице, рукотворине, старе занате и домаћу радиност.

Како општини само име казује, ове просторе су од давнина насељавали разни народи: Илири, Келти, Римљани, Авари, Словени, Мађари, Турци, Немци и други. Стара Пазова се први пут помиње у списима пре 300 година, док се настарија насеља помињу још у XV веку- Белегиш, Војка и Сурдук.

Велики утицај на развој и урбанизацију Старе Пазове имао је првенствено њен повољан саобраћајно-географски положај, као и добри природни и друштвени услови. Управо су ови фактори још осамдесетих година иницирали развој и експанзију мале привреде и знатства, па због тога и данас општина спада међу развијеније војвођанске општине.

Словаци у Стару Пазову долазе 1770. године и у самом центру подижу Евангеличку а.в. цркву већ 1788. године. У Словачком дому изграђеном 1894. године могуће је посетити стару словачку собу која се називала „стајаћа соба“. У њој су само понекад преспавали врло значајни гости. Овакве собе са белим јастуцима и перинама- дуњама и белим плахтама датирају од почетка XIX века. Центар Старе Пазове красе зграде „Хотела Срем“ и „СДК“ које представљају барокну и сецесијску грађевинску архитектуру са почетка XX века и под заштитом су државе. У непосредној близини центра Старе Пазове налази се музеј „Јанка Чмелика“, родна кућа учесника НОБ-а и народног хероја Јанка Чмелика, заштићена као објекат меморијалне архитектуре од 1919. до 1940. године. При обиласку музеја могуће је погледати сталну поставку у виду личних предмета из живота овог хероја, као и етно поставку која кроз старе предмете казује некадашњи живот Словака у Старој Пазови.

Дворац Шлос у ГолубинцимаДворац "Шлос" у Голубинцима

Туристички бисер овог краја чини село Голубинци са својим чувеним дворцем и котобањама. Голубиначке котобање представљају ремек дела народног градитељства. Грађене су најчешће почетком XX века, а Лепшановићева котобања је изграђена пре тачно сто година. Рад су локалних неимара из породице Дешић, грађене су од храстовине тако да су тесари могли да експериментишу у својој креативности. Дворац „Шлос“ је најстарији и најзначајнији културно-историјски објекат како Голубинаца тако и саме општине Стара Пазова. Изграђен је 1767. године за потребе официра IX компаније Славонско-сремске хусарске регименте. Поред архитектонске дворац има и значајну историјску вредност јер је у њему боравио Вожд Карађорђе 1813. године. Дворац је споменик културе од великог значаја.

Дунав у општини Стара ПазоваДунав у општини Стара Пазова

Лепи плави Дунав уоквирује општину са источне стране. Иако општина Стара Пазова има 24 км живописног и атрактивног дунавског приобаља, ови природни потенцијали нису искоришћени у потпуности нити туристички афирмисани. Насеља уз Дунав поседују потенцијале за изградњу пристана, марина, уређење плажа, излетишта, видиковца, спортских терена.

Прави куриозитет на Дунаву чине Белегишке аде, које су добиле име по селу Белегиш. Велика белегишка ада је највећа ада на овом делу дунавског тока од ушћа Тисе до Бановаца. На северном крају аде налази се врло популарна и посећена пешчана плажа, а на источној страни аде постоје два до три рукавца погодна за пристајање и риболов.

У последњих пар година општина се рекламира и по чувеној Кући фудбала. У грандиозном комплексу куће српског фудбала налазе се следећи садржаји: четири фудбалска терена с природном травом (атлетска стаза), један фудбалски терен са вештачком травом, један тениски терен са бетонском подлогом. Објекат обухвата централни хол, смештајни блок са 64 двокреветне собе и четири апартмана, пословни блок, ресторан с кухињом, две конференцијске сале, спортски сервис, теретану, велнес центар и спортску халу.

Пошто је наша општина у срцу сремске равнице не треба заборавити ни традиционалне спортске активности (коњичке спортове), попут Коњичког Клуба "Мирела" из Белегиша, који поседује пансион за коње са испустом и мањежом, такође и организује школу јахања, вожњу фијакером кроз село и вожњу фијакером за свадбе и изнајмљивање коња за све свечаности...

Општина подржава организацију бројних манифестација различитог карактера, најчешће културног, али и туристичког, спортског и привредног. Међу значајније туристичке манифестације спадају: Регата „Река“, Фијакеријаде, Мачкаре, Златни котлић, ликовне колоније...

Зато прошетајте са нама паланачким улицама, разгледајте стару архитектуру, обиђите наше лепе знаментости, уживајте у пироди и чарима Дунава и пробајте старинска јела са укусом традиције.

Погледајте још прелепих фотографија Старе Пазове и свих пазовачких насеља и знаменитости.

Преузмите брошуру са туристичким потенцијалима

Добродошли у Стару Пазову,
Туристичка организација општине Стара Пазова

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије