• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Белегиш је насеље на десној обали Дунава, у Општини Стара Пазова. Релативна близина Београда (свега 36 км) чини га једном од најатрактивнијих викенд зона, у којој се одмара и, у последње време насељава у потрази за мирним животом у малој средини, са равничарским шармом и природом поред Дунава, све више становника нашег велеграда. Само насеље има нешто више од 3000 становника, и тај број се, атрактивношћу места, све више повећава.

Лепоту и атрактивност овог подунавског насеља употпуњавају квалитетна инфраструктура, прилазни путеви, пашњаци, шумарци и риболовни терени који спадају у познатије у региону.

Историја

У старом веку, подручје Белегиша је вероватно потпадало под територију Басијане. У близини села пронађен је велики фонд праисторијске и римске керамике. Белегиш је настао у XVI веку, кад су се 23 породице населиле на десној обали Дунава. Саградили су малу цркву, од плетера, покривену трском. Године 1731. изграђена је друга, модернија црква. Тада је село већ бројало 230 кућа. Пошто је Дунав односио брег на ком је била друга црква, зидови су почели да пуцају и тону у земљу. Садашња црква у Белегишу је трећа која је подигнута откако је село настало. Изграђена је 1927.године.

За време Другог светског рата Белегиш је био партизанска база, а 14. марта 1944. године у овом селу је формиран Главни Народноослободилачки одбор Војводине. У Белегишу је 1925. рођена Вера Мишчевић, народни херој из Другог светског рата, која је као партизанска болничарка погинула 1944.године. У селу јој је подигнут споменик, испред Основне школе, која носи њено име.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије