• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Голубинци су једно од великих сеоских насеља у Општини Стара Пазова. Са преко пет хиљада становника спадају и у једно од већих села у Срему. Смештени су на ободу старопазовачке општине и општина Пећинци и Инђија са којима су одлично повезани регионалним путевима. Одликује их типична архитектура војвођанских местa где у центру поред старог парка постоји и више очуваних старих грађевина: дворац “Шлос”, парвославна црква с краја 18.века, римокатоличка црква из 19.века, школа… Село има и модерно развијену инфраструктуру, што га чини пријатним за живот, а у етничком саставу становништва доминирају Срби и Хрвати, а има и доста Рома. Главна привредна грана је пољопривреда. Голубинци су посебно скренули пажњу на себе пројектом „Голубинци еко етно музеј“ а због дворца “Шлос“ и амбара и котобања који су пример сеоске архитектуре с краја 19 и почетка 20. века требало би да добију први еко-етно музеј у Србији. Стављени су и на карту Европске културне баштине.

Историја

Голубинци су старо село које се први пут помиње у документима из 1572. године када га описују као село од земуница. Године 1717. када је источни Срем ослобођен од Турака, житељи који су живели у земуницама на месту званом Рупине почињу да се насељавају поред старог римског пута, који је био камени, и водио је од Сремске Митровице према Сланкамену и Земуну. Голубинци су били под Аустроугарском влашћу и 1776. године су уврштени у војну границу. Из тог периода потичу најстарије зграде у селу које су под заштитом државе. Зграда месне заједнице која је направљена 1770. године друга је најстарија зграда изграђена за потребе војне границе у то време. Поред те зграде је библиотека, смештена у објекту старе школе која је изграђена још 1880.године.

У центру села је и православна црква Ваведење Пресвете Богородице, изграђена између 1731. и 1784. године. Друга црква у селу је католичка, посвећена је светом Јурију мученику, а градња ове цркве је завршена 1878. године.

Од здања у селу свакако је најпознатији дворац Шлос, који је изграђен као седиште хусарског пука који је имао задатак да чува свој део војне границе, а историографи бележе да је у Шлосу 1813. Боравио и српски вожд Карађорђе.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије