• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Нови Бановци се налазе на обали Дунава, 12 километара узводно од Земуна. Десетак хиљада становника живи на простору који поседује све карактеристике урабаног, ali kombinovano, сеоског и градског насеља. Насеље је спојено са Старим Бановцима, урбаним насељем Бановци-Дунав са којим заједно има око 15.000 становника.

Нови Бановци имају фантастичан географски положај, налази се на чворишту међународних и регионалних путева, и то их чини врло атрактивним за становање, али и привређивање. Поред овог насеља пролази аутопут Е-75 који представља главну везу Нових Бановаца и Београда, као и везу Нових Бановаца и Новог Сада( који је удаљен 60 км). На свега 3 км од места је Батајница, а на 7 км Стара Пазова. Кроз Нове Бановце пролази пут који спаја сва живописна насеља поред Дунава, од Београда до Новог Сада. Такође, регионалним путем се врло брзо стиже до аутопута Београд- Загреб.

Историја

Подручје на којем се налазе Нови Бановци насељавано је још од давнина. У центру насеља постоји римско археолошко налазиште Бургена. Нови Бановци су представљали раскрсницу Истока и Запада, а и дан данас у центру места постоји кућа под називом „Јанескина кафана“(Мезулхана) која је у турско време служила као коначиште за војнике и трговце који су путовали за Истанбул и Беч.

За време Другог светског рата било је велико упориште усташа, којих је било много у Новим Бановцима, а пре Другог светског рата скоро половина становника били су Немци( Фолксдојчери). После завршетка Другог светског рата, у насељу је било највише Хрвата, али се та слика мења колонизацијом, па се и у Нове Бановце насељавају Срби из Далмације, Босне и из осталих крајева Србије.

Место је почело нагло да се развија почетком 1980. Године, када поред Нових Бановаца никло стамбено насеље Бановци-Дунав, скраћено названо Каблар, јер је стамбене јединице за запослене у београдском басену градила фирма Каблар из Краљева.. Прве стамбене зграде усељене су 1985. године. Услед већег прилива становништва, последњих петнаест година, насеље се шири великом брзином.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије