• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-potencijali-opstine-stara-pazova-predstavljeni-u-bratislaviОпштина Стара Пазова негује традицију добросуседских односа са градовима, не само из земаља са којима се Србија граничи, већ и са многим другим градовима и општинама, удаљенијих европских држава. Позитивна пракса општинског руководства да се бројни привредни, друштвени, културни и спортски потенцијали наше општине представе у државама чланицама Европске уније настављена је и ове године.

У Братислави (Словачка Република) протеклог викенда одржана је дводневна манифестација „Дани Старе Пазове у Братислави“, својеврсна презентација привредних и друштвених потенцијала, али и културних и гастрономских обичаја Срба и Словака из ове Општине.

У петак, 11. маја у братиславској градској општини Старо Место одржан је свечани пријем и састанак делегација ГО Старо Место и Општине Стара Пазова. Председник ГО Старо Место, Радослав Штевчик, дочекао је првог човека старопазовачке општине, Ђорђа Радиновића, народну посланицу у Парламенту Републике Србије, Љибушку Лакатош, председника Скупштине општине Стара Пазова, Горана Јовића, помоћника председника општине, Владимира Јовановића, шефа кабинета председника општине, Немању Стикића, начелницу општинског Одељења за урбанизам и грађење, Мају Грбић, Ирену Ухрик из општинске Канцеларије за локално – економски развој и др Мишу Филипа из Месне заједнице Стара Пазова. Теме састанка двеју делегација биле су привредне, друштвене и културне прилике и кретања у ове две општине, суживот Словака и Срба и сви начини како да се одлични односи два народа још више унапреде кроз јачање пријатељства и веза између Словака у Србији и дијаспори. Једна од битних тема била је и сама манифестација, која је показала на најпрактичнији начин шта се све од словачких обичаја негује у Старој Пазови. Председници општина су се неспорно сложили да је неопходно да што пре дође до брисања физичких граница, у смислу ширења ЕУ, тј. брисања граница које раздвајају и чине тренутну баријеру повезивању сродних народа у Европи, те да Србија, а самим тим и Општина Стара Пазова великим корацима већ иду ка ЕУ, негујући у сваком смислу њене правне, друштвене и све друге тековине.

Манифестација „Дани Старе Пазове у Братислави“ почела је управо овим састанком, а настављена својеврсним културно–уметничким програмом на централном Хвјездославовом тргу у Братислави, којем је присуствовао и Њ.Е. амбасадор Србије у Словачкој, господин Момчило Бабић. У свом обраћању бројним посетиоцима, Њ.Е. господин Бабић похвалио је манифестацију и корак општине Стара Пазова ка повезивању и неговању добрих односа два народа и две земље.

У програму дводневне манифестације наступили су тамбураши мр Љубинка Лазића, приказан је филм у продукцији РТВ Стара Пазова, отворена је изложба радова пет академских сликара из старопазовачке општине и фотографија Старе Пазове. Дружењу су се придружили и фудбалери “Слована” из Братиславе Борис Секулић и Александар Чаврић. У вечерњим сатима одиграна је представа “Крчма на главном друму”. Другог дана манифестације одржан је дефиле центром ГО Старо Место, предвођен председником Општине Стара Пазова Ђорђем Радиновићем.

На летњој позорници централног градског трга низале су се српске и словачке песме и игре у извођењу ОКУД-а “Свети Сава” из Нове Пазове и ФА “Класје” из Старе Пазове (СКУД „Херој Јанкон Чмелик). И друге вечери је уследио концерт Тамбурашког оркестра мр Љубинка Лазића и музичке групе “Пангеа бојс”, победника овогодишње „Пазовизије“. Поред културно – уметничког програма, посетиоци су, на богато опремљеним штандовима бројних удружења из свих насеља општине Стара Пазова, могли да се упознају и са гастрономијом, привредним и туристичким потенцијалима, као и са народном радиности овог дела Срема.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије