• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-u-belegisu-dvostruka-radost-osvestana-crkva-i-predsedniku-urucen-ordenСпасовдан ове 2015. године остаће забележен златним словима у летопису белегишке парохије Српске Православне Цркве Епархије сремске, али и Општине Стара Пазова. Као и пре непуних 90 година, када је новоизграђени храм Преноса моштију Св. Николе освештан од стране тадашњег патријарха Димитрија, овог Спасовдана, у присуству високих црквених великодостојника и бројног верујућег народа, извршен је црквени чин освећења храма након вишемесечног уређења и обнове, успешно реализованих, залагањем руководства Општине, Епархије сремске и свештеника старопазовачког намесништва.

Ову свечаност и јубилеј храма, посебно је обележила и додатна радост – уручење Ордена Светог Саве председнику Општине Ђорђу Радиновићу. Високо признање, је са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Василија, доделила Српска Православна Црква управо за заслуге, труд и вишеструко дугогодишње залагање на добробит цркве, народа и нараштаја који стасавају.

Годинама уназад, првенствено као парохијанин и верник, затим касније као председник белегишке месне заједнице, а нарочито од доласка на место првог човека старопазовачке Општине Ђорђе Радиновић је предано бринуо о потребама грађана, када су црквено-верски објекти у питању, у истој мери као и за све друге инфраструктурне пројекте од виталног значаја за живот грађана. Иницирао је обнову и уређења, свих парохијских храмова у свим насељима Општине, парохијских домова где живе свештеници, капела на гробљима и уређења месних гробаља и заједно са својим сарадницима, домаћинском и пажљивом расподелом расположивих средстава, вредно радио на остварењу поменутих пројеката.

Резултат је неоспорив, јер данас старопазовачка Општина има у потпуности уређене и обновљене храмове у насељима Сурдук, Белегиш, Стари Бановци, Стара Пазова, Војка, Голубинци, Крњешевци (Архијерејско намесништво земунско), а због обимних радова и даље траје обнова храмова у Новим Бановцима и Новој Пазови.

Не заостају ни црквени објекти других црквено-верских заједница попут уређене словачко-евангеличке цркве у Старој Пазови и парохијског дома, као и црквено-верских објеката припадника римокатоличке вероисповести, који такође живе на овим просторима.

По завршетку Свете Архијерејске Литургије, коју су са подручним свештенством служили Његово Преосвештенство епископ сремски Василије и Његово Преосвештенство епископ источно-амерички Митрофан у присуству епископа бањалучког Јефрема, након пригодне беседе о животу Цркве и њених верника и животу у Цркви, Епископ сремски Василије се захвалио Ђорђу Радиновићу за предусретљивост према Цркви. Посебно за предусретљивост према потребама народним, и то не само у Епархији сремској, него и другим епархијама Српске Православне Цркве, попут Епархије рашко-призренске и Епархије далматинске, а посебно је истакао и захвалност на подршци указаној према мисионарском раду и издавачкој делатности Српске Православне Цркве.

„Нашој Православној вери и мајци Цркви дугујем много као човек и верник, то осећам и знам јер потичем из породице која је дубоко везана за ову парохију и нашу Цркву у целини. Све што сам покушао да учиним и допринесем бољитку заједнице, са места на којима сам се, Божијом вољом нашао, сматрао сам као своју дужност и обавезу и даље то сагледавам на тај начин. Зато ме овај данашњи дан обавезује да уложим још више труда и рада за добробит свих грађана подједнако и увек колико може људски да се учини, а верујем да ће Господ Бог тај и такав труд и сваку добру намеру, као и до сада, наградити њеним успехом. Хвала Вам Ваше Преосвештенство на поверењу и очинској бризи, хвала Његовој Светости патријарху Господину Иринеју, свим Белегишанима и свим грађанима наше Општине. Овај дан је за мене и моје потомство велики дан који ћу заувек памтити“, поручио је Ђорђе Радиновић приликом примања признања Српске Цркве.

Литургијско сабрање обележило је и одликовање белегишког пароха о. Ђорђа Ковљена, коме је надлежни епископ сремски Господин Василије доделио звање протонамесника. Одликовање је пре свега одраз захвалности Цркве свештенику Ђорђу за његов самопрегорни рад на обделавању душа верника, бригу о неговању парохије и повереног му словесног стада, као и видљивом оживљавању црквено-верског живота белегишке парохије.

Спасовданска свечаност је даље настављена, по традиционалном обичају, уз заједничку славску трпезу, која је припремљена за више стотина верника и мештана који су присуствовали молитви и литији око обновљеног белегишког храма.

О ордену Светог Саве

Орден Светог Саве - одлуком Српске Православне Цркве је установљен још давне 1986. године, поводом 800 година од рођења Светог Саве. Ово је највише признање, међу више установљених признања од стране Цркве. Орден Светог Саве се одликују духовна и световна лица за посебне заслуге и дугогодишњи рад којим значајно доприносе унапређењу живота Цркве и њене укупне делатности.

Историјат храма Преноса моштију Свeтог Николе

Црква посвећена преносу моштију Светог Николе у источносремском селу Белегишу, на обали Дунава, грађена је 1924−1927. на месту претходног храма из 1766.

Прва црква саграђена је још 1731. године на брегу Дунава у периоду када је на овом простору живело 240 домаћинстава. Дунав је мењајући ток оштетио стару цркву, те се јавила потреба за изградњом новог храма. Као један од најзначајнијих историјских момената за православни живаљ – мештане Белегиша јесте изградња другог – данашњег белегишког храма чија градња од стране мештана као кључних учесника и приложника почела 1924. године и завршена 1926. године.

Посебан значај је што је по завршетку изградње данашњи храм преноса моштију Светог Николе - освештан од стране тадашњег Патријарха Димитрија. Изграђен је у преовлађујуће византијском стилу и представља један од највећих храмова у Епархији сремској. Храм поседује вредну колекцију црквених књига за богослужење које су претежно руског издања, и датирају из 1776. године и других вредних црквених предмета. Архитектуру ове цркве чине једнобродна грађевина, наглашених правоугаоних певничких простора са полукружном апсидом утопљеном у петострану масу зида. На западној страни је висок троспратни звоник, док је изнад наоса конструисана мала купола. Унутрашњост је засведена лажним сводовима између полукружних лукова. Сви отвори су лучно завршени, а декорација у духу средњовековних храмова рашке стилске групе изведена је занатски вешто и доследно. Посебно се истичу квалитетно изведене масивне трифоре на прочељу, певницама и апсиди, розете звоника, те поткровни венац директно пренет са старих споменика под романским утицајем. Богат украсни репертоар потпуно је у духу моравске пластике.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије