• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-opstina-stara-pazova-nastavlja-sa-neophodnim-aktivnostima-na-resavanju-problema-otpadnih-voda-odrzana-otvorena-radionica-u-okviru-projekta-tretmana-otpadnih-vodaЈуче је у згради Општине Стара Пазова одржана Прва радионица у оквиру пројекта третмана отпадних вода под називом "Synthesis centers on innovative wastewater treatment: feasibility studies in the Lower Danube", који финансира Обједињени истраживачки центар Европске комисије, у циљу подршке очувања водних ресурса у Дунавском сливу. Наиме, Општина Стара Пазова је пре четири године, у сарадњи са ISWA Институтом (Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management) из немачке покрајине Баден – Виртемберг, успешно завршила Студију „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија“.

Захваљујући квалитетној анализи која је за овај подухват била неопходна, Студија даје јасан увид у енергетске потенцијале у општини Стара Пазова, који могу бити кориштени у сврху производње енергије и топлотне енергије, али са друге стране упућује и на основане потребе изградње Пречистача за третман отпадних вода које се генеришу на територији поменуте две општине.

Пројекат се спроводи у оквиру Стратегије Европске Уније за Дунавски Регион у Србији, а има за циљ истраживање најпогоднијег приступа управљања отпадним водама за Студију случаја за општине Стара Пазова и Инђија.

Важно је истаћи да се у Србији тренутно третира свега 10 до 11 одсто отпадних вода, на класичан начин, да би се добила чиста вода, међутим јучерашња радионица је доказала да отпадне воде садрже и ресурсе који се могу искористити, што је један од циљева пројекта третмана отпадних вода у којем учествује Општина Стара Пазова.

Радионици су присуствовали представници релевантних Министарстава, институција и општина као и међународни експерти за управљање водама Heidrum Steinmetz, Jovana Husemann, Craig Hempfling, национални експерт Александар Максимовић као и представник Обједињеног истраживачког центра Европске комисије, Alberto Pistocchi, госте је дочекао и поздравио Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова истакавши да је поносан што наша општина овим пројектом стаје међу прве локалне самоуправе у србији, које раде на увођењу модерних технологија у циљу коришћења обновљивих извора енергије.

приступом једног пречистача, у односу на делимично - децентрализован приступ, затим су предочене могућности стварања зелене енергије и рециклирања нутријената и воде са циљем економски одрживог финансирања ове врсте инфраструктурног пројекта које би допринело смањењу загађења које се испушта у реку Дунав. Учесници су разговарали о главним приоритетима и активностима на тему отпадних вода и одрживог управљања Дунавског басена на примеру поменуте студије. Следећи кораци, који ће бити предузети од стране локалне самоуправе, су припреме за будућу студију изводљивости, као и израду генералног пројекта Постројења пречистача отпадних вода за које ће се аплицирати за средства код претприступних фондова Европске уније.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије