• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-letnja-manifestacija-za-mlade-imas-mladost-pokreni-buducnostИ ово лето је за младе људе општине Стара Пазова било у знаку дружења, едукације и културе, чему је допринела занимљива вишедневна манифестација под називом: „Имаш младост, покрени будућност“. Заинтересована омладина, како старопазовачке општине, тако и шире, добила је могућност и прилику да ужива у квалитетним садржајима, кроз више мини пројеката, у истој или сличној форми од раније познатих публици са ових простора. Неколико локација у старопазовачкој Општини оживеле су присуством и сусретима креативних, вредних и стваралачки расположених младих људи из земље и иностранства, познатих уметника, аутора итд.

Кључни део манифестације били су: девето по реду, Интеркултурално лето - односно Међународни волонтерски камп и Фестивал савремене поезије и перформанса – Pazova Calling. Интеркултурално лето спада међу најстарије волонтерске кампова овог типа у Србији, са до сада окупљених више од 80 иностраних и домаћих волонтера. Ове године, посебан фокус кампа био је на раду са младима, а главни циљ је био спровођење активности у оквиру тема интеркултуралности, здравих животних навика и квалитетног провођења слободног времена.

Цела замисао је спроведена у оквиру дванаестодневног дружења двадесетак волонтера из Шпаније, Белгије, Турске, Русије, Италије, Немачке, различитих крајева Србије и наравно Старе Пазове. Посебно интересовање омладине било је везано за радионице креативног, едукативног, спортског, забавног и информативног садржаја, у коме су млади људи са територије старопазовачке општине имали прилику да упознају, размене искуства и проводе слободно време са волонтерима из других земаља, што је резултирало веома позитивним утисцима и новим пријатељствима. Само неке од радионица биле су: цртања по телу, часови салсе и кадрила, певање „а cappella“, а нарочито су биле испраћене занимљиве спортске активности (ултимативни фризби и фудбал), друштвене игре, и пројекције разних едукативних филмова на тему људских права итд.

Истовремено од 12. до 15. августа реализован је поменути пројекат „Pazova calling-Pazova poziva“, посвећен савременој поезији и перформансу. Остварена је идеја да се учесници - савремени аутори, прикажу не само као песници, већ и као извођачи, тако да је поред поезије, која је главни тематски циљ, акценат стављен и на наступ. Пројекат је обележен и са две публикације. Након самог отварања програма и Сајма песничких књига, објављен је и представљен је први број Зидних новина, након чега је у петом броју локалног књижевног зборника Џбујање, објављен рад пазовачких аутора и учесника пројекта и то на српском и словачком језику.

Да је пазовачка омладина уживала у укупном програму потврдило је приметно интересовање, јер су се знатижељни посетиоци већ распитивали за програм, који се планира следећег лета. Остаје задатак да и следеће године Манифестација угледа светлост дана, а за то ће се сигурно побринути Општина Стара Пазова, Канцеларија за младе општине Стара Пазова, Центар за културу општине Стара Пазова, Покрет горана Војводине, Покрет горана Старе Пазове, Млади истраживачи Србије, Министарство омладине и спорта, оснивачи и чланови неформалне групе „Pazova Calling“, и свакако УГ „Књижуљак“.

У међувремену, до тада ће, за младе Старопазовчане бити приређено још, пажње вредних, квалитетних и лепих садржаја о чему брину одговорни људи, свесни потребе да се младима пруже нове корисне могућности, које они препознају као такве.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије