• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Захвалност и дар епископа сремског Господина ВасилијаУ Патријаршијском двору у Сремским Карловцима 27. новембра одржано је свечано представљање издања Споменица владичанства Сремског, које је председнику Општине Стара Пазова Ђорђу Радиновићу, у знак захвалности за изузетан допринос у очувању и обнављању храмова и других верских објеката у старопазовачком намесништву Епархије сремске Српске Православне Цркве, уручио епископ сремски Господин Василије.

Ово монументално дело на 1200 страна представља, пре свега, израз захвалности свим патријарсима, митрополитима, епископима, свештеницима и монасима, верујућем народу, делатницима, дародавцима осведоченим, верним и оданим синовима Цркве. О књизи су говорили Епископ бачки Господин Иринеј, академик Динко Давидов и проф. др Драган Станић, а у програму је учествовао црквени хор Свети Владика Николај Српски из Нове Пазове.

Споменица, показује динамику живота, као и садашње стање Епархије сремске, и може се сврстати у аутентично сведочанство о изузетним напорима верујућег народа, ранијих и садашњих генерација свештенослужитеља, који су уложени у поновно зидање порушеног и уређење запостављеног, што је одраз тешког периода за Цркву и државу и за народ у целини. Дело је инспирисано и духом упорног, пожртвованог задужбинарства за поколења која долазе. Садржај књиге сведочи и о актуелном стању манастира, парохија и црквених општина Епархије сремске.

Особни печат књизи дао је и Његово Преосвештенство кроз Предговор, где између осталог, говори о књизи као личној прилици, да после тридесетак година проведених у Срему као епископ и духовни пастир, сагледа актуелне прилике у овој Епархији, измењеној „заједничким напорима монаштва и свештенства, уз несебичну подршку и љубав честитог Православног народа, али и институција Државе Србије и Покрајине Војводине“.

Књига подсећа да је православни Срем, једно од најстаријих и најзначајнијих канонских подручја наше Цркве, те да је у другој половини 20. века био скоро потпуно у рушевинама, поготово када је реч о богомољама и светињама, које су, током Другог светског рата разорене, да би и у послератним деценијама биле запуштене и напуштене.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије