• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Ефикасно управљање имовином у општини Стара ПазоваОпштина Стара Пазова, у партнерству са Општином Инђија, започела је имплементацију пројекта под називом „Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија“, који финансира Делегација Европске уније у Србији.

Партнери на пројекту су и два јавна предузећа: Дирекција за изградњу општине Стара Пазова ЈП и Дирекција за изградњу општине Инђија. Пројекат се финансира из програма ЕXCHANGE 4, који финансира Делегација Европске Уније у Србији, спроводи Стална конфереција градова и општина (СКГО).

Општи циљ програма ЕXCHANGE 4 је допринос процесу стратешких промена на локалном нивоу кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, у складу са принципима реформе јавне управе, посебним националним секторским политикама и праксом Европске уније. Овај општински пројекат је један од 32 пројекта који су из ове грант шеме.

Општина Стара Пазова и Инђија су поносне што су у конкуренцији 123 предлога пројекта успеле да се издвоје и што је пројекат ове две општине оцењен позитивно и препоручен за финансирање. Укупна вредност пројекта је 148.686,61 евра од чега Делегација ЕУ финансира 85% односно 126.374, 95 евра, а остало је допринос двеју општина.

Пројекат је подржан у оквиру приоритета 2 – локални економски развој, а тема је управљање имовином. Подршка управљању имовином је важан предуслов за унапређење инвестиционе климе на локалном нивоу и овај приоритет је повезан са Законом о јавној својини, који је усвојен у септембру 2011 и представља правни основ за успостављање надлежности и контроле локалне самоуправе над јавном својином у власништву. Закон је прописао услове на основу којих локалне самоуправе могу добити право својине над имовином и успоставити управљање имовином у најбољем интересу целе заједнице. Пројекат општина Стара Пазова и Инђија се бави управо упостављањем шеме управљања имовином и развојем система управљања имовином и повезивањем са општинским ГИС-ом чија ће основа бити такође креирана из овог пројекта.

Управљање имовином је процес доношења одлука које се тичу стицања и коришћења непокретности и располагања непокретностима које су у својини и државини локалне самоуправе. Тај процес омогућава одржавање и стварање нове вредности кроз оптимално повећање прихода, контролу расхода, управљање ризицима, поштовање закона и подзаконских прописа и аката надлежних органа јединица локалних самоуправа, као и физичко одржавање имовине. Примери земаља у региону показују да стратешко управљање имовином утиче на повећање прихода од најмање 8% до чак 25% буџета локалне самоуправе.

Пројекни тим општина Стара Пазова и Инђија започео је са имплементацијом пројекта 03. фебруара ове године, а пројекат траје годину дана.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије