• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Социјални програм Општине Стара Пазова – солидарност за социјално најугроженије катагорије становништваЗа један од најважнијих сегмената своје политике од преузимања Општинске управе у јулу 2012. године, председник Општине Ђорђе Радиновић и његови најближи сарадници, одабрали су бригу о грађанима.

Већ након неколико првих месеци сагледано је затечено стање и потребе најсиромашнијег дела становништва, нарочито осетљивих категорија којима је неопходна било материјална или нека друга врста помоћи.

Прва и најважнија одлука председника Општине је била да се, у складу са могућностима свакодневно, излази у сусрет грађанима који живе у оскудици или немају могућности да за себе и своје породице обезбеде основне потребе за живот. Због великих потреба грађани из поменутих категорија су брзо препознали ову иницијативу и пракса давања помоћи Општине је заживела у кратком временском периоду.

У циљу праћења резултата рада и како би се за што више грађана благовремено доделила помоћ, кабинет председника од почетка посебно води рачуна и о процедурама за пријем свих захтева. За сваки од приложених појединачних предмета, Кабинет претходно обрађује молбе у координацији са Центром за социјални рад да би се, након процедуралних провера, донела одлука о пружању адекватне врсте помоћи и у складу са примљеним захтевима.

Поређења ради, у периоду новембар 2012. године – март 2013. године на основу примљене документације и разматраних предмета, за грађане је из посебно планиране позиције општинског буџета одвојено 2,5 милиона динара. Да је помоћ грађанима неопходна сведочи и чињеница да је за период од марта до новембра 2013. године издвојено више од 4,5 милиона динара. Дакле, за приближно исти период било је потребно више средстава. Сходно неочекивано великом пријему молби за помоћ, закључно са октобром, истрошена су средства намењена за 2013. годину. Резултат је подршка за више од 1000 старопазовачких породица које живе у тешким финансијским условима. Истовремено у овој години, на основу средстава које је за најсиромашније грађане издвојила Општина Стара Пазова, Центар за социјални рад је, за различита социјална давања, доделио више од 9 милиона динара.

У протеклих годину дана подршка Општине Стара Пазова, у виду једнократне новчане помоћи за плаћање заосталих рачуна за комуналије, набавку медикамената, пакета хране и средстава за хигијену је стигла до следећих категорија:

  • Самохране мајке које нису у радном односу
  • Многодетне породице у тешком финансијском стању
  • Стара и беспомоћна лица са веома малим пензијама или без икаквог примања, најчешће лица о којима нема ко да се брине
  • Грађани из сиромашних категорија који дужи период такође, нису у радном односу или живе у тешкој материјалној оскудици

Различите врсте подршке грађанима у зависности од околности

Посебну помоћ и своју подршку Општина је дала грађанима, за које је било неопходно лечење или оперативни захват у иностранству. То је помоћ која је углавном уследила као логичан наставак појединачних хуманитарних кампања у којима је Општина учествовала у претходном периоду.

Такође, негде су ситуација или околности дириговале те се приступало специфичном виду помоћи, као што је случај набавке шпорета за породице које немају прикључак за електричну енергију, а самим тим ни могућности за грејање у зимском периоду или припремање хране и остваривање сличних потреба итд.

Неопходно је поменути и набавку школских прибора за децу из сиромашних породица, помоћ око прибављања личних докумената у циљу стварања могућности за аплицирање Центру за социјални рад и другим надлежним институцијама или подршку за талентоване студенте, који су одлазили на стручну праксу ван земље покривањем путних трошкова итд.

Циљ давање овакве помоћи је не само подршка грађанима, која једнократно даје ефекат већ и помоћ да се грађанима и њиховим породицама на овај начин олакша тренутна тешка финансијска ситуација и да се мотивишу у својој даљој борби за егзистенцију.

Важно је и нагласити да социјални програм Општине, који је инициран од стране председника Радиновића, није предвиђен као подршка грађанима који имају могућности да раде и брину о себи о својој породици, те с тим у вези је упућено више апела према грађанима да они који не припадају најугроженијим категоријама не злоупотребљавају и не отежавају подршку, која је управо намењена најсиромашнијим грађанима и грађанима који немају апсолутно никаквог другог избора осим аплицирања Центру за социјални рад или Кабинету председника.

Подсећања ради, основна документација која је неоходна за молбу која се упућује Кабинету председника Општине је:

  • Лични документи (на основу чега се утврђује идентитет, место пребивалишта и сл.)
  • Молба за помоћ и образложење

Сходно типу помоћи, за коју се упућује молба тј. да ли је у питању финансијска помоћ, помоћ око лечења или набавка најнеопходнијих средстава за живот даље може бити неопходно:

  • Лекарско уверење
  • Уверење са Завода за запошљавање
  • Изјава о члановима у домаћинству
  • Решење Центра за социјални рад (да је прималац социјалне помоћи)
  • Предрачун за медицинска помагала и сл.

Овом списку се може прикључити и сва докумeнтација која додатно помаже у процесу одобравања конкретне молбе.

Погледајте видео прилог о солидарним давањима Општине из продукције РТВ Стара Пазова:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије