• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Светски дан детета у старопазовачкој ОпштиниНа данашњи дан 20. новембра, пре тачно 59. година у Генералној скупштини Уједињених нација установљен је Светски дан детета. Пет година касније, на исти датум Уједињене нације су усвојиле Декларацију о правима детета, а након 30 година и Конвенцију о правима детета, коју је и наша земља прихватила.

Светски дан детета обележава се са циљем да се скрене пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме и изазове са којима се деца данас суочавају.

Званичне институције у нашој земљи износе статистике, које опомињу да велики број деце живи у атмосфери пораста сиромаштва и насиља, пада квалитета образовања, здравствене заштите и да је неопходно да се, на националном нивоу, кроз адекватне мере планира више садржаја који подстичу здрав развој деце и међусобну толеранцију.

Општина Стара Пазова на челу са својим председником Ђорђем Радиновићем, у координацији са надлежним службама, брине о правима деце и сећа се њихових потреба током целе године, не само у дане када укупна шира јавност наше земље говори о појавама, проблемима и ситуацијама које се тичу најмлађих и најрањивијих чланова друштва.

„Поред бројних обавеза које подразумева одговорна функција на којој се налазим, у разговору са грађанима и раду са својим најближим сарадницима сусрећем се и са судбином деце и породица са децом, које немају основне услове за живот, што посебно емотивно доживљавам. Нажалост ово је последица тешког времена са којим се суочавамо, а наш задатак као целокупног друштва је да свако са свог места да свој допринос. У више наврата сам одлазио у посету таквим породицама како бих лично показао солидарност, саслушао њихове проблеме и размотрио могућности за подршку и помоћ. Посебно се радујем када видим да деца и поред оскудице марљиво уче, да су пример другој деци без обзира на животно окружење које нису могли бирати. Деца су богатство сваке земље, зато нашим најмлађим грађанима од срца честитам Светски дан детета, желим им пуно осмеха и да им снови о безбрижном детињству и светлој будућности, као заједничко дело свих нас постану стварност“, изјавио је, поводом овог празника, први човек старопазовачке Општине Ђорђе Радиновић.

У протеклих годину дана, покренуто је више различитих иницијатива у циљу бриге о деци и њиховим потребама и правима. Нарочита пажња је посвећена најосетљивијим категоријама – деци из сиромашних породица, са једним родитељем или старатељем. На иницијативу председника Општине директно је пружена подршка за више од 30 таквих породица. У неким случајевима помоћ је, поред основних потрепштина попут: одеће, обуће, играчака, школског прибора и књига, обухватала и подршку око набавке медицинских помагала или неопходног одржавања истих, помоћ око мањих интервенција унутар оронулих кућа у којима живе сиромашне породице, највећим делом све што би допринело квалитетнијем животу и свакодневици. Идеја и намера је да се укаже помоћ и покаже солидарност, која ће подстаћи и друге да помогну, али и мотивисати породице да не посустају у својој борби. Локална самоуправа ће настојати да Светски дан детета у Општини Стара Пазова постане брига о деци која ће трајати и свих наредних 364 дана у години и годинама које долазе.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије