• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Осврт на посету делегације Општине немачкој Покрајини Баден-ВиртембергПозитивни резултати билатералних сусрета са звиничницима Владе Покрајине Баден-Виртемберг, надлежних ресорних Министарстава и експерата у области управљања отпадним водама, заштите животне средине, производњом и управљањем енергијом из обновљивих извора.

Дневник РТВ Стара Пазова, четвртак, 1. август 2013.

Господин Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова

На иницијативу Министарства животне средине, климе и енергетике Покрајине Баден-Виртемберг, Државно министарство Покрајине Баден-Виртемберг одобрило је пројекат „Анализа сектора управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у Општини Стара Пазова“. Како је дошло до овог контакта?
Познато је да наше Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине има већ сарадњу са Министарством о коме је реч, и да је Министарство Покрајине Баден-Виртемберг тражило контакт неке Општине из Србије за сарадњу. Ми смо као Општина успели да остваримо најбољу комуникацију са наведеним Министарством тако да су и они били задовољни са оним што смо ми припремали, као и начином на који смо то урадили, тако је дошло до сарадње.

Шта је циљ овог пројекта?
Циљ пројекта је управљање отпадним водама. У принципу то је изградња пречистача отпадних вода и прозводња биогаса од кога се добија топлотна и електрична енергија. Наиме, за сада смо договорили припремање студије изводљивости и оправданости коју ће радити Институт из Штутгарта, који је један од најпознатијих и најцењенијих института у Европи. Следећи корак је израда пројекта за изградњу пречистача отпадних вода.

Овај пројекат у целини и финансира поменута Покрајина?
Јесте, пројекат финансира Државно министарство Покрајине, а лично министар Франц Унтерстелер нас је примио и одобрио израду. Иначе, вредност пројекта је 30.000 евра, с’ тим што је за цео пројекат предвиђено око 400.000 евра, што обухвата и следеће фазе, израду генералног пројекта за изградњу пречистача за прераду и управљање отпадним водама.

Господин Драгољуб Трифуновић, помоћник председника Општине Стара Пазова

Током посете делегација је упозната са најквалитетнијим решењима управљања отпадним водама, производњом енергије из обновљивих извора и заштите животне средине. Какви су Ваши утисци након ове посете?
Наши утисци су да је посета била изузетно успешна, врло квалитетна и надасве едукативна. Обзиром да је управљање отпадним водама и добијање енергије из обновљивих извора једна од најозбиљнијих тема у Европи укључујући и енергетску ефикасност, успех је велики јер ми као општина до сада немамо стратешки документ за управљање отпадним водама и производњу такве енергије, а са друге стране имамо фантастичне сировинске предуслове за то, поготово по питању биомасе и поготово зато што имамо заједнички регионални вод Инђија-Стара Пазова где у отпадним водама постоји један фантастичан потенцијал за добијање на такав начин у самом процесу пречишћавања. Немци су у овој области лидери у Европи. Куриозитет је да Немци данас имају 30 одсто енергије коју користе у својој држави из обновљивих извора и то је уопште тренд. Друго, ми у Европу не можемо да идемо са непречишћеним отпадним водама, а искуства онога што смо видели у Немачкој су заиста за мене импресивна. Обишли смо неколико постројења, почев од Баден-Бадена, Офенбурга, Мајнхајма, Равензбурга, Сан Маргена, били смо и у близини Шварцвалда тамо где извире Дунав, где наше отпадне воде данас иду, али ће вероватно у блиској будућности ићи пречишћене. То су постројења где је затворен енергетски круг. Примера ради, муљ од пречишћених отпадних вода се користи у когенерацији са биомасом у постројењу за производњу биогаса, из биогаса добијамо топлотну енергије и електричну енергију, електрична енергија се користи мање-више за економско напајање рада целог постројења који у раду користи велику колочину електричне енергије. Други део енергије који је слободан се продаје по фид-ин тарифи, зато што је из обновљивих извора и имамо као рецидив свега тога топлотну енергију, која се користи за централна грејања итд. На крају остаје један део муља који се соларно суши и он се користи као брикет за ложење у одређеним топланама или као један од најквалитетнијих састојака за производњу компоста за производњу свећа итд.

Када се очекује имплементација овог пројекта?
Имплементација овог пројекта креће у другој половини августа, када код нас долази лидер пројекта професорка др. Хајдрин Штамец, са Института ISWA у Штутгарту и њена сарадница Јована Хузман где ће израда ове стратешке студије Општине Стара Пазова уједно бити и докторска теза и дисертација госпође Јоване Хуземан. Ми крећемо са овим проијектом и желимо да га завршимо до краја ове календарске године, јер он ће послужити као предуслов за све апликације које ће у будућности ићи ка стратешким, структурним и Европским фондовима у овој области. Што је важније, овај пројекат који, ће се урадити уједно се и наслања, као што је у претходној изјави нагласио и председник, као предуслов за израду генералног пројекта отпадних вода који треба да кошта негде око 400.000 евра и да је у разговору са министром климе, развoја и заштите животне средине, Францом Унтерстелером обећано да ако се уради овај пројекат у одговарајућем року, да ћемо у сваком случају бити они који имају право да аплицирају за та средства. Ја се овоме искрено радујем и ово је једна веома важна област за будућност са којом морамо подједнако да се бавимо као и развојем привреде, и уопште подизањем конкурентских потенцијала Општине Стара Пазова.

Хвала Вам пуно на овом разговору.
Хвала и Вама.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије