• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Вандредна ситуација и мере заштитеНа ванредној конференцији одржаној данас у Општинској управи, коју је иницирао председник општине Стара Пазова, господин Горан Јовић, говорило се о мерама заштите за време проглашене ванредне ситуације, као и о одређеним и овлашћеним правним лицима која ће служити за спасавање у истим ситуацијама на територији општине Стара Пазова. Први човек старопазовачке општине, и у овом случају комадант Општинског Штаба за ванредне ситуације Горан Јовић, изнео је одлуку о мерама безбедности, која је уједно и саопштење за јавност.

На основу члана 34. став 1. тачка 10. Закона о ванредним ситуацијама („Сл.гласник ПЦ." бр.111/2009 и 92/2011), Општински Штаб за ванредне ситуације на седници одржаној дана 07.02.2012. год. доноси:

 

НАРЕДБУ О ИЗВРШЕЊУ МЕРА ЗАШТИТЕ ОД АТМОСФЕРСКИХ НЕПОГОДА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СТАРА ПАЗОВА

  1. 1.Обавезује се "Срем- пут" АД да у зимским условима ( снежне падавине, завејавање услед дејства ветра, поледице на јавној површини услед ниске температуре или појаве ледене кише), изврши чишћење од снега и леда као и посипање соли на локалним саобраћајницама на територији општине Стара Пазова а које су у режиму редовног одржавања "Срем- пут" АД у зимским условима, односно изврши и друге послове у вези зимске службе а по налогу Општинског Штаба за ванредне ситуације.
  2. 2.Обавезују се следећа правна лица да у зимским условима ( снежне падавине, завејавање услед дејства ветра, поледице на јавној површини услед ниске температуре или појаве ледене кише), изврше чишћење од снега и леда као и посипање соли на локалним саобраћајницама на територији општине Стара Пазова, а које су ван режима редовног одржавања "Срем- пут" АД у зимским условима, односно изврше и друге послове у вези зимске службе по налогу Општинског Штаба за ванредне ситуације и то:

 

„ГАС ФЕРОМОНТ ГРАДЊА" из Старе Пазове, уз употребу 2 машине, у насељеном месту Стара Пазова,

„УРЕЂЕЊЕ БЕШКА" из Бешке уз употребу 3 машине, у насељеном месту Нова Пазова,
„БЕТА СЕМЕ" ДОО из Голубинаца у насељеном месту Голубинци.
„НАПРЕДАК" АД из Старе Пазове за пут Петровић Салаш правац према Новим Карловцима уз помоћ "Срем- пут" АД за локални пут Стара Пазова – Голубинци.
„ПОЉОАГРАР " ДОО из Војке за насељено место Војка.
„ДУНАВ ГРУПА АГРЕГАТИ" из Новог Сада за насељено место Нови Бановци и насеље Каблар.
„ШЉУНАК ПРОМЕТ" из Старих Бановаца за насељено место Стари Бановци.
„СР КИЛИ" из Белегиша за насељена места Белегиш и Сурдук.

 

3.За потребе чишћења снега и леда око пословних и других јавних објеката које користе органи општине Стара Пазова а у складу са прописима и потребама ангажовати запослене из ЈКП "Чистоћа".

 

4.Обавезује се Омладинска задруга " Стара Пазова" да достави списак од 50 лица која ће бити ангажована на чишћењу снега и уклањању леда са јавних површина и других локација а по налогу Општинског штаба за ванредне ситуације.

5. Обавезује се Општинска управа општине Стара Пазова да одмах изврши набавку алата потребног за чишћење снега и уклањање леда и то 50 комада обичних лопата, 50 комада лопата за снег , 50 комада разбијача за лед и 50 флуоросцентних маркера ( прслука).

6.Обавезује се "Срем- пут" АД да одмах изврши дистрибуцију одређених количина индустријске соли према следећим јавним установама па територији општине Стара Пазова:

              -Предшколским установама на 10 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 1 тоне.

               -Дому здравља и здравственим станицама на 9 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 900 кг.

           -Основним и средњим школама на 11 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 1,1 тоне.

 

7.Обавезује се "Срем- пут" АД да преостале количине индустријске соли, са депоније "Срем-пут"АД у Карађорђева бр.83. према потребама дистрибуира месним заједницама и путем средстава јавног информисања обавести грађане и скупштине станара зграда где одобрене количине индустријске соли могу да преузму.

8. Обавезује се информативна служба општине Стара Пазова да редовно средства јавног информисања обавештава о активностима Општинског штаба за ванредне ситуације о налозима или упуствима у вези ангажовања грађана око спровођења мера заштите од атмосферских непогода током зимског периода као и чишћења снега и уклањања леда.

9. Обавезују се стручне службе које технички прате рад Општинског штаба за ванредне ситуације да редовно прибављају и припремају информације о активностима зимске службе на територији општине Стара Пазова у циљу благовременог извештавања и координације рада са Окружним Штабом за ванредне ситуације.

 

Такође председник општине Стара Пазова Горан Јовић , донео је одлуку о одређивању оспособљених и овлашћених правних лица за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама за општину Стара Пазова.

                                               Члан 1.

Овом одлуком одређују се оспособљена и овлашћена привредна друштва и друга правна лица за спровођење мера заштите и спасавања на територији општине Стара Пазова и то:

-         Гас-феромонт а.д. испостава Стара Пазова, редовно снабдевање природним гасом,

-          Ласта-Срем Стара Пазова, пружање услуга аутобуског превоза,

-          Чистоћа ј.п. Стара Пазова, одржавање чистоће, сахрањивање и асанација,

-          Водовод и канализација ј.п. Стара Пазова, производња и снабдевање водом,

-         Центар за социјални рад општине Стара Пазова, пружање помоћи угроженим категоријама становништва,

-         Општинска организација Црвеног крста општине Стара Пазова, пружање помоћи на збрињавању становништва,

-         Дом здравља "Др Јован Јовановић Змај" Стара Пазова, пружање медицинских услуга,

-         Јавно предузеће за информисање „Радио телевизија Стара Пазова", информисање јавности,

-         Дирекција за изградњу ј.п. Стара Пазова, одржавање путева и употреба грађевинских машина,

-         Житопромет-Млинпек ад Стара Пазова, дистрибуција хлеба,

-         Срем- пут АД, одржавање путева и

-         Ветеринарске станице Стара Пазова, заштита животиња и сточног фонда.

 

 

Ради обављања послова из своје надлежности Штаб за ванредне ситуације општине Стара Пазова ће ангажовати-наредити оспособљеним и овлашћеним правним лицима и другим организацијама од значаја за општину Стара Пазова извршавање задатака у ванредним ситуацијама.

 

     У току реализације задатака који произилазе из Закона о ванредним ситуацијама наведени субјекти из става 1. овог члана, су дужии да извршавају наређења, одлуке и закључке и да координирају своје активности са Општинским штабом за ванредне ситуације Општине Стара Пазова.

Циљ заједничког рада је, да се спроведу превентивне мере и задаци заштите, оствари координација рада свих субјеката на нивоу локалне заједнице, како би се успешно одговорило различитим облицима угрожености људи, животиња и материјалних добара.

Овлашћује се председник општине да са правним лицима из става 1. овог члана склопи Уговор којим ће се уредити међусобна права и обавезе.

Средства за надокнаду трошкова насталих учешћем правних лица из става 1. овог члана у заштити и спасавању у ванредним ситуацијама обезбеђује се из буџета општине Стара Пазова.

 

                    

                                        Члан 2.

 

     У циљу организованог пружања помоћи становништву и заштити добара у случају природне или друге несреће наведени субјекти у члану 1. ове Одлуке су дужни да у што краћем року, а најдуже у року од 6 (шест) месеци од дана ступања на снагу ове Одлуке израде све потребне планове у складу са чланом 49. Закона о ванредним ситуацијама.

 

     Субјекти из члана 1. ове Одлуке су дужни да Служби цивилне заштите Општине Стара Пазова доставе копије донетих планова и ажуран преглед властитих материјално- техничких средстава и опреме које се по потреби могу ставити у функцију заштите и спасавања становништва и материјалних добара на подручју општине Стара Пазова.

 

                                           Члан 3.

За спровођење ове Одлуке као мера и задатака цивилне заштите одговорни су руководиоци субјеката наведених у члану 1. ове Одлуке.

 

                                           Члан 4.

           Ова Одлука ступа на снагу даном доношења, а објавиће се у "Службеном листу општина Срема”.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије