• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО КОСОВСКУ КАМЕНИЦУНакон што је половином августа месеца 2011.године делегација Косовске Каменице посетила општину Стара Пазова, кад је и тамошњи фудбалски клуб “Лапотово“ одиграо и пријатељску утакмицу са домаћим ФК“Јединством“, сарадња двеју општина је фактички већ почела, само је преостало да се и формално дефинишу области у којима ће се она одвијати.

Ни на то се није чекало дуго јер је делегација општине Стара Пазова, на челу са председником општине Гораном Јовићем, боравила у дводневној посети овој општини на северу Косова и Метохије. Чланови делегације су се том приликом на лицу места могли уверити у каквим тешким условима живе наши сународници, а међу њима и наши нови пријатељи, на Косову, и колико им је, макар и ове врсте, подршка потребна, као што су се уверили у искреност и гостопримљивост пријатеља из Косовске Каменице. Након дочека, у згради општине је потписн Протокол о сарадњи, која ће се одвијати превасходно на културном и спортском плану, али и на привредном, уколико се за то укажу могућности. Чланови делегације и новинари из Старе Пазове били су гости на слави Бобана Јевтића, председника општине Косовска Каменица, тачније оног мањинског, српског дела, који је из центра града протеран, тако да се административни центар општине налази у насељу Ранилуг.
Како беше дан прослављања успомене на Свету мати Параскеву, у народу познатију као Свету Петку, председник општине Стара Пазова уверио се са каквим поштовањем се Срби на Косову односе према овој великој светитељки, као и према свим другим светињама. Након славске трпезе у кући председника општине Бобана Јевтића, домаћини су драге госте повели у обилазак неколико светиња на подручју општине.

Најпре су посетили храм Светог Николе из 1862.године (обновљен 1905), где их је дочекао старешина Далибор Којић који је у разговору са Гораном Јовићем истакао захвалност не само за материјалну подршку него најпре за моралну, јер је она највише потребна том мањинском делу српског становништва у Косовској Каменици. Након тога старопазовчани су обишли и напуштени манастир „Тамницу“, задужбину Светог краља Милутина, саграђену пре манастира Хиландара, где их је о историјату ове светиње упознао професор Слободан Костић.

Овај сусрет двеју пријатељских општина је потврдио да потписани протокол неће бити само мртво слово на папиру, већ да ће се интензивно радити на културној и спортској сарадњи, али и на изналажењу модуса за евентуалну привредну, јер је топла људска реч и сарадња у било којој области преко потребна овим простодушним, искреним и пријатељски настројеним људима.

 

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије