• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Немања БрачкоДок Немања Брачко, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства, ствар није узео у своје руке, странци су на великој светској Гугловој мапи у Србији могли да виде само три пута: Е70, Е75 и Ибарску магистралу. Захваљујући овом магу рачунарства, Србија је данас свету понуђена као на длану, а већина места уцртана је до нивоа улица. Немања Брачко (24) живи у Старој Пазови где је завршио Средњу техничку школу, а на Рачунарском факултету у Београду тренутно похађа мастер студије. Његова највећа страст је цртање мапа, али га то није спречило да успут са енглеског на српски преводи апликације за рачунаре, мобилне телефоне, па чак и последњу верзију чувене Касперски антивирус апликације. Све ово његови најближи у почетку су схватали као игру, а од цртања га одвраћали уз образложење да је то чисто губљење времена. Ствар је постала озбиљна тек кад га је чувена светска компанија „Гугл” ангажовала као регионалног модератора за Републику Србију, а представница тима „Гугл Мап Макер” Џесика Фанд га позвала на самит у Барселону.

- У почетку нисам могао да поверујем, па сам најпре решио да проверим аутентичност позива. Испоставило се да ме је стварно звала Џесика Фанд и да се мој труд ипак исплатио. Знајући да ћу тиме помоћи првенствено Србији, „Гуглу” и многим корисницима, усрећило ме је и сазнање да ћу учествујући на самиту унапредити своје знање и добити још већу мотивацију да цртам - прича Немања.

Поред уцртавања граница места, локалних самоуправа, општина, путева, пруга, река, Немања је на „Гугл” мапи за Србију уцртао и многе „тачке од интереса”: паркове, пословне центре, банке, полицијске станице, домове здравља и школе.

- Уцртао сам и НАВАК-ову стазу у Суботишту, а забележио и скоро све пропратне објекте. Оно што издваја Стару Пазову од других места и држава у којима је дозвољено цртање јесте то што је унета једна четвртина свих кућних бројева. Прикупљање кућних бројева са терена и уцртавање у карту радим сам и за то ми је било потребно шест месеци - истиче Немања.

Мапа је, каже, од огромног значаја за Србију јер је „Гугл” апликација доступна за све рачунаре и скоро све мобилне телефоне, а већ за коју годину „Гугл мапс” наћи ће се и у свим навигационим уређајима.



извор фотографије Медиа центар Београд

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије