• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Изградња и почетак рада националне велетржнице у Земуну, у блоку 52,поред кванташке пијаце најављено је за пролеће 2012. године. То би требало Србији да донесе здраво тржиште, стабилне цене, бољи статус произвођача, боље услове за куповину воћа и поврћа, каже Драган Пушара, директор ЈКП “Градске пијаце” и стручно-идејни носилац пројекта. Почетак рада велетржнице донеће велику предност за саме произвођаче, али и купце, јер се ствара здраво тржиште. Највећу цену тога што још немамо велетржницу плаћају крајњи потрошачи кроз куповину мање квалитетне и скупље робе. Изградњом велетржнице грађани ће добити квалитетније и јефтиније производе. Такође, велетржница смањује сиве канале и сиво тржиште. Произвођачи у Старој Пазови имаће могућност да организовани у задруге и удружења директно и под много повољнијим условима пласирају, понуде и продају све оно што производе. До сада су то носили на пијаце, а градњом велетржнице моћи ће да предају све што произведу. Наравно за новац, у складу са уговором.

Купци, али не правна већ физичка лица, имаће прилике да један или два дана у седмици купују на велетржници уз попуст у просеку од 30 одсто. Модерна велетржница мора да има расхладну халу, централну халу са штандовима, место за продају с камиона, хале с малим хладњачама, велики паркинг простор. Предвиђа се да први део велетржнице почне са радом у року од годину дана од почетка радова на изградњи. Укупна вредност инвестиције у првој фази износиће око 8,2 милиона евра, а целокупни цапитал финансираће Град Београд. Израда пројекта велетржнице поверена је Институту Кирило Савић, а биће укључени и инострани консултанти. У будућој велетржници куповина ће се углавном одвијати по принципу велепродаје, али у њој по знатно повољнијим ценама моћи да купују и грађани. Наредне недеље у јавним гласилима биће објављен позив свим пољопривредним и трговинским предузећима који су заинтересовани да закупе или уђу у докапитализацију овог објекта. Сви који буду хтели да улажу у велетржницу имаће право на избор локације, а и закуп ће им бити повољнији. - Свако предузеће моћи ће да закупи највише 450 квадрата - истиче Драган Пушара. - У плану је изградња две хале од по 10.400 метара квадратних, затим простор од 6.000 квадрата за свеже месо и рибу и 4.200 квадрата за цвеће. Индивидуални пољопривредни произвођачи моћи ће да понуде своју робу на простору камионске пијаце, која ће бити такође потпуно реновирана. У власничкој структури доминантну улогу имаће град Београд, али је план да се у финансирање овог пројекта укључе и друге локалне самоуправе у Србији, као и задруге са најмање 15 произвођача и годишњом производњом већом од пет хиљада тона.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије