• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna strategija republike srbije da se status izbeglih lica resi obezbedjivanjem krova nad glavom do 2028 godineКако је пре непуних месец дана и најављено од стране председника Републике Србије Александра Вучића, држава ће у континуитету до 2028. године, изградњом додатних станова и другим мерама, које спроводи Влада Републике Србије и републички Комесаријат за избеглице и миграције, обезбедити коначно стамбено збрињавање за преосталих 8.860 избегличких и интерно расељених породица.

У циљу даљег рада на реализовању овог стратешког циља у општини Стара Пазова боравила је комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић, и том приликом заједно са председником Општине Ђорђем Радиновићем и његовим сарадницима, дефинисала будуће кораке и нове рокове за озбиљан посао, који предстоји до остварења овог заједничког подухвата.

У општини Стара Пазова су до сада обезбеђена стамбена решења за 481 породицу и то у виду стамбених јединица, грађевинског материјала, сеоских домаћинстава, монтажних кућа и економског оснаживања. „Један од најважнијих приоритета у раду наше локалне самоуправе је подизање квалитета живота наших суграђана. Настојимо да мерама и инвестицијама које спроводимо идемо ка свим таргет групама становништва, од најмлађих до најстаријих. Посебно се залажемо, да у сарадњи са свим релевантним чиниоцима, најпре државом Србијом, помогнемо у решавању стамбеног питања за особе и породице, које су се у нашу Општину доселиле. До сада смо веома успешно, у синергији са Републичком Владом и уз помоћ држава донатора из ЕУ, помогли многим породицама да се скуће, а овај радни састанак допринеће да, и у наредном периоду, наставимо ка коначном решавању стамбеног збрињавања поменутих категорија“, истакао је председник Радиновић.

„Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије из године у годину помаже угроженим породицама изградњом и доделом стамбених јединица за најугроженије породице. На радном састанку са председником Радиновићем говорили смо о досадашњој успешној сарадњи као и о будућим плановима за збрињавање избеглица и интерно расељених лица. Настављамо да уз помоћ државе Србије пружамо подршку општини Стара Пазова, како би се обезбедио кров над главом свим породицама. Међусобна сарадња и заједнички напори су кључ за постизање заједничког циља,“ рекла је комесарка Станисављевић.

Рат на простору бивше Југославије у првој половини деведесетих година прошлог века, као и етнички сукоби који су му претходили на појединим жариштима, завршио се прогоном и избеглиштвом великог броја људи из Хрватске, Босне и Херцеговине. За Србију су ова кретања значила прихватање великог броја становника избеглих у више таласа и различитог статуса, велики број породица у избеглиштву свој нови дом основале су у општини Стара Пазова. Захваљујући популацији избеглог становништва поједине општине, нарочито у Војводини знатно су увећале своје становништво: Шид, Инђија, Сремски Карловци, Стара Пазова и др.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter