• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna istorijski dan za opstinu stara pazova pocinje izgradnja postrojenja nemackog avio giganta mtuЈуче је у најперспективнијој индустријској зони у општини Стара Пазова, у којој већ послује низ реномираних европских компанија, започела реализација, за пазовачку привреду веома битне инвестиције - изградња фабрике немачке авио-компаније MTU Maintenance Serbia.

Председник Србије, Александар Вучић изјавио је да ће та фабрика донети велике промене и много значити, не само за Општину Стара Пазова, већ и за Београд, Срем и целу Србију.

„Данас и званично желим добродошлицу немачкој компанији која у свету предњачи у авио индустрији. Посебно сам поносан, што је господин Шрејег, директор за програме МТУ, рекао да смо посао добили и да је Србија привукла МТУ због наше посвећености, јер смо се ми за њих борили на дневном нивоу. Нама је стало да МТУ послује у Србији, нама је стало да запослимо наше грађане. Три године ми разговарамо о овоме и сањамо овај дан, људи неретко мисле да то пада са неба, не, то се дешава када људи вредно раде. МТУ је велика промена за Пазову. Општина Стара Пазова има малу стопу незапослености, једну од најнижих у Србији, испод 5%. МТУ за општину Стара Пазова доноси много више прихода, лакше и брже ћете радити локалне путеве, лакше ћете решавати све комуналне проблеме. Деца из Техничке школе у Старој Пазови ће на време и уз донације ове компаније учити како и на који начин да раде у једној од најмодернијих, технолошки супериорној компанији као што је МТУ.“

Укупна вредност инвестиције износи око 100 милиона евра. Завршетком прве фазе радова и отварањем погона у новој фабрици, запослење ће наћи близу 500 радника, док ће укупно бити отворено између 1800 и 2000 радних места. Председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић изразио је велику захвалност председнику Вучићу, републичкој Влади и представницима компаније МТУ што су вредним радом допринели да од данас један од водећих светских произвођача авио мотора и глобални играч у авиоиндустрији, послује у нашој општини.

„Пазова ће деценијама памтити данашњи дан, када је један гигант, каква је компанија МТУ дошла на територију наше општине и заиста сам поносан на то. Посебно желим да истакнем задовољство што ће наши млади стећи неопходно образовање у техничким профилима потребним овој компанији, али и другим компанијама које послују на територији наше општине, захваљујући потписаној Изјави о сарадњи у области дуалног образовања стручних радника, налик на праксу која се спроводи у Немачкој и што ће остати у својој средини и након школовања имати могућност запослења. 2012. године на територији Општине Стара Пазова било је око 9400 запослених грађана, данас тај број премашује цифру од 22500 људи. Овај податак довољно говори колики смо рад и труд уложили заједно са републичком Владом у привлачењу и страних и домаћих инвеститора у задњих девет година“, закључио је, између осталог, председник Радиновић.

Извршни директор компаније MTU Maintenance Serbia, Рејнер Бекер, истакао је како ће у Старој Пазови изградити најсавременију фабрику за производњу делова за авионске моторе. Паралелно са изградњом фабрике, компанија је почела и са ангажовањем квалификованих радника и обучавањем будућих стручњака у овој делатности.

„Данас свечано обележавамо почетак реализације пројекта на којем радимо три године. 2019. године смо одлучили да Србија постане једна од наших домаћих земаља, земаља из којих желимо да послујемо. У Србији већ имамо око 60 запослених радника, а завршетком радова на овом погону, запослићемо близту 500 радника у првој фази. Управо овде у Старој Пазови ћемо да изградимо најмодернију фабрику за производњу делова за авио моторе и хвала вам свима што сте нам пружили овако топлу добродошлицу.“

Почетку радова присуствовали су и председник Покрајинске владе, Игор Мировић, министарка привреде у Влади РС, Анђелка Атанасковић, Њ.Е. амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб, као и представници немачке Владе.

Укратко о компанији

MTU Aero Engines је водећи произвођач авио – мотора и технолошки лидер у области турбина са ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке. Око 30% данашњих активних летелица широм света имају уграђене МТУ компоненте. У сектору комерцијалног одржавања, компанија се налази међу три највећа пружаоца услуга за комерцијалне авионске моторе и индустријске гасне турбине. Бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе у комерцијалном и војном ваздухопловству.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter