• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-poseta-ministarke-kulture-republike-slovacke-opstini-stara-pazova-i-skud-janko-cmelikOпштина Стара Пазова је јуче у просторијама Словачког народног дома у Старој Пазови, угостила делегацију Министарства културе Републике Словачке, која је боравила у тродневној радној посети Србији. Делегацију је предводила Љубица Лашакова, министарка културе Републике Словачке са сарадницима, а међу гостима наше Општине су били и представници дипломатског кора – амбасаде Словачке у Београду Њ.Е. Дагмар Репчекова са својим замеником Игором Венцелом.

Министарка Лашакова је пре доласка у Стару Пазову била у посети Општини Kовачица. Пријем у Словачком културно – уметничком друштву „херој Јанко Чмелик“, је почео обраћањем Љибушке Лакатош, председнице СKУД-а „Х.Ј.Чмелик“ и НССНМ, да би се потом обратили и представници локалне самоуправе – председник СО Стара Пазова Горан Јовић и представници културног живота и словачких институција у нашој Општини.

Гостима су предочени историја и културни потенцијали, дела успешних локалних уметника, суживот два народа, након чега је уприличена проба фолклора најмлађих, деце пазовачких Словака. Делегација је и обишла и просторије овог културног здања.

"За ова два дана мог боравка увидела сам, да наслеђе наших предака, који су се настанили на ове престоре пре 250 година, живи и данас. Често имам утисак да ни ми у Словачкој не негујемо традицију, песме, везове и позориште у таквом облику као што је то случај овде", изјавила је Лашакова.

Циљ тродневне посете министарке културе Републике Словачке је проширење сарадње у области културе и подршка Републике Словачке очувању културе Словака, који живе у Србији, те је у том правцу и договорена конкретна размена културних програма.

Сарадња са Словачком је веома значајна за старопазовачку Општину, али и на нивоу две државе, оценили су учесници разговора, а Лашакова ће имати и званичне разговоре са покрајинским руководством у Новом Саду, где ће посетити и просторије Савета СНМ.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter