• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: субота, 21. април 2018. год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-svetski-dan-roma-u-opstini-stara-pazova-nizu-se-uspesi-lokalne-samouprave-u-integraciji-romaПостизање квалитетнијих услова за живот грађана ромске националности старопазовачке Општине један је од приоритетних опредељења локалног руководства. За остварење поменутог циља ова сремска Општина интензивно спроводи своје локалне иницијативе и програме, а од посебног значаја су и програми, које спроводе релевантне државне институције, али и невладине организације.

Светски дан Рома ове 2017. године у Општини Стара Пазова, обележен је радно, у сличној атмосфери која је обележила протеклих неколико година. Председник Ђорђе Радиновић обишао је, као и много пута до сада, ромске породице у старопазовачким насељима, да би се уверио у каквим условима живе, као и да ли су до сада реализоване инвестиције и спроведене мере учиниле њихов свакодневни живот бољим.

Један од тренутно актуелних пројеката, који се спроводи кроз партнерство са Екуменском хуманитарном организацијом, је и пројекат: „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група, превенција илегалних миграција и подстицање реинтеграције повратника у Србију". Општина Стара Пазова је препознала могућност да кроз овај пројекат битно унапреди интеграцију ромске националне мањине у свакодневни живот, а за потребе његове реализације из буџета Општине издвојено је 5.000.000 динара.

Ромске породице у Старој Пазови, Војки и у Крњешевцима, које је председник посетио управо су кроз поменути пројекат, добиле неопходну помоћ за изградњу купатила као и поправку оштећених делова кућа, а изабране су услед конкурсом предвиђених параметара које су са стањем на терену испунила њихова домаћинства.

„Лично сам се заложио да, кроз овај пројекат, најугроженије ромске породице добију боље услове за живот. Сав новац је усмерен искључиво у набавку грађевинског материјала за изградњу око 17 купатила и реконструкцију 26 стамбених објеката где су рађени кров, спољашњи и унутрашњи радови или доградњи. Морам да похвалим велики напредак у интеграцији Рома у свакодневни живот, поготово младих који се редовно школују и завршавају основне и средње школе како би се образовали, стицали неопходне квалификације за лакше запослење“, истакао је Ђорђе Радиновић, први човек старопазовачке општине.

За све породице, које су добиле одговарајући грађевински материјал за нова купатила и реконструкцију кућа, организована је и помоћ грађевинских стручњака са обукама за самостално спровођење поједних радова изградње или реконструкције, а једној породици у Старим Бановцима постављен је стамбени контејнер.

У оквиру овог пројекта реконструисане су стамбене јединице у Старој Пазови, Новој Пазови, Крњешевцима, Старим Бановцима и у Војки.

Од изузетног практичног значаја за живот Рома је и управо у процесу спровођења препарцелизација и легализација стамбених објеката у Фрушкогорској улици у Старој Пазови, који су раније бесправно изграђени на општинском земљишту.

Породице које су обухваћене овим пројектом, веома су захвалне локалној самоуправи на, како кажу, спасоносној помоћи. Координатор овог пројекта била је општинска Канцеларија за инклузију Рома, која припрема нови пројекат за стамбено збрињавање око 20 нових ромских породица, а које имају другачије потребе, у односу на до сада обухваћене породице, које диктирају околности у којима се тренутно налазе. Наша општина нашла се међу само четири у Србији, које су на овај начин битно унапредиле квалитет живота суграђана ромске националне припадности.

Светски дан Рома обележен је кроз вишедневне активности, које је за све Роме и друге заинтересоване грађане организовала и финансијски подржала Општина Стара Пазова, међу којима је била едукативна изложба: „Роми – путујући народ и Роми у Истри“, затим додела поклон школских прибора Ромима - ученицима средње економске школе, техничке школе и гимназије у Старој Пазови, а посебну заинтересованост изазвала је традиционална ромска игранка и дружење у оквиру прославе овог међународног празника.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије