• Prečítané: 9324x

Саопштење за јавност поводом одржане 15. седнице Социјално-економског Савета

soc-ekon-savetДана 31.05.2016. године у Старој Пазови је одржана 15. редовна седница Социјално-економског Савета општине Стара Пазова са почетком у 16:00 часова.

Претходно је одржана и 15. Седница Колегијума Савета дана 17.05.2016. године. Том приликом су представници социјалних партнера разматрали и делегирали одређена питања за 15. седницу СЕС-а, и предложили време одржавања и Дневни ред седнице.

На 15.седници Савет је разматрао и усвојио Записник са претходне Седнице Савета.

Разматран је Предлог Акционог Плана рада Радне групе за борбу против сиве економије и рада на црно за 2016. годину. Предложени Акциони План је од стране СЕС-а консензусом усвојен.

Савет је разматрао и примио на знање Информације:
- о статусу објеката општине Стара Пазова, дати на управљање „Рекреатурс“ а.д. Београд, и том прилком дао налог секретару Савета да провери време одржавања годшње Скупштине „Рекретурс“ а.д. Београд, и да ли је послат позив за представника општине,
- о одржаној званичној завршној конференцији твининг пројекта „Унапређење социјалног дијалога“ у чијој реализацији су активо учествовали чланови СЕС-а општине Стара Пазова,
- о одржаном округлом столу у Новом Саду под називом „Искуства у функционисању локалних Социјално економских Савета“. Секретар СЕС-а Стара Пазова је активно учествовао у раду овог скупа.

Разматрана је и усвојена Препорука којом СЕС-а иницира и препручује Скупштини општине и Општинском већу Општине Стара Пазова да донесу Одлуку о додели две „празне столице“ за социјалне партнере: Удружење послодаваца Србије - послодавци Старе Пазове и Савез самосталних синдиката за општину Стара Пазова. Социјални партнери би присуствовали седницама Скупштине и Већа, са правом дискусије, али без права гласа, уз благовремену доставу позива и материјала. Тиме би се постигло да ставови Социјално-економског Савета буду транспарентни и доступни члановима Већа и одборницима, уз препоруку да их узму у обзир при доношењу својих одлука. Подршку овој Иницијативи - Препоруци Социјално-економског Савета дала је Скупштина Уније послодаваца Војводине и Савез самосталних синдиката Србије, о чему су упутили и званично обавештење Савету.

Разматрана је иницијатива Савеза самосталног синдиката и консензусом од стране СЕС-а усвојен Апел, којим Социјално-економски Савет апелује код председника општине Стара Пазова и Општинске управе општине Стара Пазова, да покушају изнаћи начин да се хитно исплате доспеле обавезе за путне трошкове (за април и мај) запосленима у основним и средњим школама, предшколским установама, установама културе и управе, и предлаже да се поштују законом прописани рокови за исплату путних трошкова. Договорено је да представник Уније послодаваца-Јово Бијелић уговори састанак код председника општине Ђорђа Радиновића и да представници сва три социјална партнера упознају председника са садржајем напред наведене Препоруке и Апела и њиховом важношћу за развој међусобног разумевања и социјалног дијалога.

Седница је завршена у 16:52 часова.

Секретар Савета:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући Савета:
Раде Ерцег с.р.