• Prečítané: 9383x

Саопштење за јавност Социјално-економског савета

soc-ekon-savetУ Новом Саду у хотелу Војводина је дана 25. марта 2016. године одржан округли сто под радним називом „Искуства у функционисању локалних социјално економских савета”. Организатор догађаја је Савез самосталних синдиката града Новог Сада и општина а исти је подржан од стране Немачке Фондације Фридрих Еберт Штифтунг.

Поздравне речи учесницима су упутили:
- Владимир Гвозденовић - Председник Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина,члан новосадског СЕС-а (Председавајући),
- проф.др. Јова Радић - Редовни професор Економксог факултета у Новом Саду, члан СЕС-а,
- Славко Новаковић - председник Уније послодаваца Новог Сада,члан СЕС-а и
- Бојан Лађевић, испред фондације Фридрих Еберт Штифтунг.

Веома запажено предавање на тему „Изазови социјалног дијалога на локалном нивоу у Србији” одржала је Чеданка Андрић, секретар Социјално-економског савета Републике Србије. Она је и овом приликом истакла активан рад неких од локалних СЕС-а, где по резултатима предњаче локални Савети општина Рума и Стара Пазова.

У излагању о теми „Функционисање социјално економских савета на локалном нивоу у АП Војводини” учествовали су:
- Горан Милић, председник Савеза самосталних синдиката Војводине и
- представници локалних СЕС-а из општина Суботица, Србобран, Сремска Митровица, Врбас, Рума, Кикинда и Стара Пазова.

О функционисању социјално-економских савета у земљама у окружењу говорили су:
- Ана Милићевић Пезељ, испред Савеза самосталних синдиката Хрватске, извршна тајница за социјални дијалог и јавне политике и чланица Европског економско социјалног одбора,
- Јон Имбреску, професор Економксог факултета у Темишвару, члан СЕС-а, синдикат „Университас тимисиенсис” са Западног Универзитета у Темишвару, Румунија и
- Слободан Савовић, Унија слободних синдиката Црне Горе,потпредседник Социјалног савјета Подгорице, Црна Гора.

Током отворене дискусије до изражаја су дошла искуства у раду локалних СЕС-а, изазови са којима се у раду сусрећу, те одговори и могућа решења за унапређивање њиховог рада.

Нарочито су значајне усвојене препоруке произашле из расправа које су веома значајне за унапређење социјалног дијалога на локалном нивоу.

У раду овог семинара испред Социјално економског савета општине Стара Пазова активно учешће је узео Миленко Вучиновић, секретар локалног СЕС-а општине Стара Пазова.

Секретар Савета:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући Савета:
Раде Ерцег с.р.