• Prečítané: 9323x

Саопштење за јавност Социјално-економског савета

soc-ekon-savetУ Београду је 11. марта 2016. године, у Палати Србија-сала Београд, са почетком у 11:00 часова, одржана званична завршна конференција твининг пројекта „Унапређење социјалног дијалога” финансираног од стране Европске уније. Чланови Социјално економског савета општине Стара Пазова су активно учествовали у реализацији пројекта и на обукама Твининг вештина за ефикасно колективно преговарање.

Пројекат је заједно са експертима из Словачке пружао подршку Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и репрезентативним социјалним партнерима. Подршка се односила на развој капацитета у смислу усаглашавања радног законодавства са стандардима ЕУ и спровођење ефикасног социјалног дијалога на републичком и локалном нивоу.

Главни корисници пројекта су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Савез самосталних синдиката Србије, Уједињени грански синдикати „Независност” и Унија послодаваца Србије.

На конференцији су увод и добродошлицу пожелели: Зоран Лазић, вођа пројекта, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Александар Вулин - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Мајкл Девенпорт - шеф Делегације ЕУ у Србији, Дагмар Репчекова - амбасадор Републике Словачке у Србији, Зоран Михајловић - секретар Већа савеза самосталних синдиката Србије, Бранислав Чанак - председник УГС Независност и Небојша Атанцковић - председник Уније послодаваца Србије.

Резултате пројекта су представили чланови Твининг тима испред државе чланице ЕУ на челу са Браниславом Ондрушом, државним секретаром, вођом пројекта, Министартва за рад, породицу и социјална питања Републике Словачке и Валериа Кубалова, стални твиниг саветник, са сарадницима на пројекту.

Испред државе Србије као кориснице пројекта, резултате су представиле Снежана Богдановић, вођа компоненте 1 пројекта и Чеданка Андрић, секретар Социјално економског савета Србије, вођа компонете 3 пројекта.

Истакнути су кључни циљеви усмерени на:
- унапређење правних капацитета за ефективни социјални дијалог;
- оснаживање институционалних капацитета јавне администрације, Републичког Социјално-економског савета и социјалних партнера за развој и спровођење социјалног дијалога који води ка социјалним и економским реформама,
- и унапређење социјалног дијалога на локалном нивоу.

Чеданка Андрић, секретар Социјално-економског савета Србије је у дискусији истакла и похвалила рад Социјално-економског савета општине Стара Пазова. У раду конференције је учествовао Миленко Вучиновић - секретар Социјално економског савета општине Стара Пазова.

Секретар Савета:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући Савета:
Раде Ерцег с.р.