• Prečítané: 8834x

Саопштење за јавност са одржане јавне трибине

soc-ekon-savetУ среду 25. новембра 2015. године у Старој Пазови је са почетком у 13:00 часова одржана Јавна трибина на тему: „Сива економија и рад на црно” у организацији Социјално-економског Савета општине Стара Пазова уз сарадњу са социјалним партнерима Савета: Унијом послодаваца Србије-послодавцима Старе Пазове, Савезом самосталних синдиката општине Стара Пазова и општином Стара Пазова. Рад трибине пропраћен је од стране локалних медија РТВ Стара Пазова, Сремских новина, Пазовачке ревије, Пазовачког огледала и Хлас Луду.

Предавачи – гости у раду Јавне трибине били су:

  • Горан Мацура, начелник у Сектору Тржишне инпскције-оделења за општи надзор Министартва трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије,
  • Владан Танасић, начелник Оделења Инспекције рада у Сремској Митровици, Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и
  • Томислав Стајић, секретар Савеза самосталних синдиката Војводине.

Трибини су као гости присуствовале и Чеданка Андрић-секретар Републичког Социјално-економског Савета и Милина Тушјак-секретар Покрајинског Социјално-економског Савета.

Предавачи су током излагања акценат ставили на стање у области „сиве економије и рада на црно” годину дана касније, односно на време од одржане Јавне трибине у Новој Пазови из октобра 2014. године-до октобра 2015. године.

О „раду на црно” као облику нелегалног рада, штетним последицама на раднике који раде на црно, на послодаваце који раде у легалним токовима и на државу, и предузетим мерама инспекцијског надзора и ефектима тих мера, говорио је Владан Танасић, начелник Оделења Инспекције рада из Сремске Митровице. Било је речи и о превентивним мерама које је спроводила и спроводи Инспекције рада.

О појавним облицима „сиве економије” из надлежности рада Тржишне инспекције, а посебно о новим одредбама које доноси Закон о Инспекцијском надзору, чија је делимична примена почела крајем јуна ове године, а пуна примена ступа на снагу у априлу 2016. године, говорио је Горан Мацура, начелник у сектору Тржишне инспекције.

О превентивним и едукативним активностима и мерама синдиката на сузбијању појаве „рада на црно” и ефектима тих активности говорио је Томислав Стајић, секретар Савеза самосталних синдиката Војводине.

По завршетку предавања отворена је дискусију у којој су учеснци Трибине нагласили неке проблеме из ове области, постављали питања и тражили савете. На иста су од стране предавача дати одговори и смернице за њихово решавање.

Секретар савета:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући савета:
Јово Бијелић с.р.