• Prečítané: 8555x

Саопштење за јавност поводом одржане тренинг обуке "Вештине за ефикасно колективно преговарање"

soc-ekon-savetДана 04. и 05. марта 2015. године, у Шабцу је одржана тренинг обука "Вештине за ефикасно колективно преговарање" у оквиру Твиниг пројекта "Унапређење социјалног дијалога" који финансира Европска унија.

Пројект има за циљ оснаживање социјалног дијалога, како би то постао инструмент путем којег би Србија остварила економски развој и унапредила услове рада, а све уз ближу хармонизацију са међународним и стандардима ЕУ.

Експерти из Словачке помажу Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и социјалним партнерима да развију капацитете у погледу хармонизације законодавства у области рада са стандардима Европске уније, као и у погледу спровођења ефективног социјалног дијалога на националном и локалном нивоу. На обуци су учествовали представници општина: Шабац, Рума, Сремска Митровица, Ваљево, Богатић, Лозница и Стара Пазова.

На тренинг обуци испред општине Стара Пазова, суделовали су чланови Социјално-економског Савета општине Стара Пазова: Марина Љубинковић, члан Савета испред Локалне самоуправе општине Стара Пазова, Светлана Кесер, члан Савета испред Савеза самосталних синдиката општине Стара Пазова, Владимир Ћулаја, члан Савета испред Уније послодаваца Старе Пазове и Миленко Вучиновић, секретар Социјално-економског Савета.

Програм првог дана обуке је био усмерен на комуникацију у социјалном дијалогу, преговарање и ефикасну комуникацију, вештине и технике комуникације и вођење разговора.

Другог дана програм је усмерен на колективно преговарање и припрему за преговоре, квантификацију потреба за ефектним социјалним дијалогом, користи преговарања у односу на приоритете, укључујући примере појединих користи преговарања из праксе.

Било је речи о евентуалном умрежавању рада Социјално-економских Савета на локалним нивоима и отварању интернет сајта, кроз стручну помоћ представника Републике Словачке, а уз одговарајућу учешће Социјално-економског Савета на нивоу Републике Србије и Покрајинског Социјално-економског Савета.

СЕКРЕТАР САВЕТА
Миленко Вучиновић с.р

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА
Јово Бијелић с.р