• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna u novoj pazovi svecano obelezeni dani doseljenikaОпштина Стара Пазова има веома богату и сликовиту историју свог развоја. Док је Стара Пазова позната по, скоро три века, суживота досељеника Словака и домицилног дела становништва Срба, Нова Пазова се развијала под утицајем колониста из Немачке. Након Другог светског рата, ово место населили су становници ратом опустошених области тадашње Југославије, највише из Босне и Херцеговине, Далмације, Лике, нешто мање из Црне Горе. Сваке године у јесен, организује се манифестација „Дани досељеника“, управо са циљем очувања сећање на овај део историје развоја Нове Пазове.

Овогодишње, 11. по реду „Дане досељеника“, отворили су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади РС, Горан Весић и домаћин председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић. Нова Пазова је, уз Стару Пазову, највеће место у општини. Уређена је да подсећа на градић са двадесетак хиљада становника и врло развијеним предузетничким духом. Министар Весић је, честитајући празник грађанима истакао да је оно што се данас дешава у Старој и Новој Пазови пример колико је наша земља успешна и колико је виталан српски народ. „Ваше место је синоним за оно што се дешавало нашем народу у прошлом веку: сеобе, протеривања, преживљавање и васкрсавање, подизање нових домова, али увек смо показивали да можемо да победимо сваку несрећу и управо је то што су данас Стара и Нова Пазова доказ виталности нашег народа. Захваљујем вам што чувате успомену на крајеве из којих су дошли наши преци, што вредно радите за ову земљу и што је ваша општина синоним раста Србије последњих 10 година. Управо је ваша општина доказ економског развоја Србије и да смо научили лекцију да треба да будемо снажна, развијена земља, са јаком привредом, која онда може да брани своје интересе. У време које је веома тешко за Србију желим да вам кажем да ћемо наставити да развијамо нашу земљу с циљем да сваки њен део постане као Пазова“ поручио је Весић на свечаности у Новој Пазови.

У целом региону Нова Пазова је позната по развијеној малој привреди, тачније малим и средњим предузећима и занатским радњама, још из времена Југославије, и то пола века уназад. Поседује уређену индустријску зону, која има веома занимљив положај, јер се налази на магистралном путу М22 Београд - Нови Сад. Поред ње пролази железничка пруга, по ободу атара, према Старим и Новим Бановцима, простире се и аутопут Е - 75, а 75% површине војног аеродрома Батајница лежи у атару Нове Пазове. „Од прошле године до данас имамо 1.000 нових суграђана више у бирачком списку. То говори колико се људи досељава сваке године на територију наше општине. За то је заслужна привреда, за то су заслужни привредници Нове Пазове, Старе Пазове и свих осталих места, али и велики допринос председника Александра Вучића који нам је помогао да наше индустријске зоне заживе, да изградимо везе са аутопутем и верујем да нас све овде чека бољи живот“ - рекао је председник Радиновић.

Свечаности је присуствовао и изасланик председника републике Србије, Адам Шукало, а многобројној публици су се представили чланови уметничке секције ОШ „Растко Немањић - Свети Сава“, КУД „Младост“, ОКУД „Свети Сава“, КУД гуслара „Бранко Радичевић“, као и Уметничко удружење Нова Пазова. Нова Пазова је настала 1790. године, када је на пустару јужно од Старе Пазове досељено 882 колониста из Немачке, који су данас познати под називом подунавске Швабе. Урбанистички је увек правилно развијана, са широким и правим улицама, које су се секле под правим углом, раскрсница која и данас постоји, увек је красила центар, плацеви су били једнаки, а распоред објеката у складу са прописима Аустро-Ударске монархије оног доба. Економски просперитет Нове Пазове, близина саобраћајница и великих градова, чине ово место атрактивним за живот и пружа могућности за напредак и у осталим аспектима живота, нарочито културе и спорта.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter