• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

У току имплементација ефикасног управљања имовином у нашој ОпштиниУ фебруару ове године Општина Стара Пазова у партнерству са Општином Инђија започела је имплементацију пројекта под називом "Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија". Пројекат траје годину дана, а до сада је извршен значајан део имплементације. Партнери на пројекту су и два јавна комунална предузећа: Дирекција за изградњу општине Стара Пазова ЈП и Дирекција за изградњу општине Инђија.

Веома је значајно истаћи да ће директну практичну, односно употребну корист система и будућег интернет портала, који ће бити један од резултата имплементације, имати грађанство и привреда (увид у расположиво земљиште, намена земљишта, подаци о јавној имовини и сл.), превасходно Општинска управа и јавна предузећа у оквиру пословања и сервиса грађана.

"Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија" је пројекат по угледу на уређења у земљама Европске уније и један од значајних пројеката који се финансира из Програма „Exchange 4“, подршком Делегација Европске уније у Србији, а који спроводи Стална конфереција градова и општина. Пројекат се у општинама Стара Пазова и Инђија успешно спроводе као један од приоритета у области локалног економског развоја уз посебан акценат на упознавање грађанства и јавности на значај и његову практичну улогу.

„Општина Стара Пазова у сарадњи са Општином Инђија и са својим јавним предузећима које учествују у имплементацији, већ неколико месеци успешно извршава се активности у оквиру увођења ефикасног управљања. Циљ је да се омогући успешно повезивање свих релевантних страна у оквиру управљања имовином уз истовремени развој система управљања и општинских географско-информативних система (ГИС). Цео систем омогућиће одржавање имовине и стварање нове вредности кроз оптимално повећање прихода, контролу расхода, управљање ризицима, поштовање закона и подзаконских аката једне локалне самоуправе“, истакао је, између осталог, у свом обраћању Горан Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова.

„Ово је систем већ виђен и практично показан у развијеним земљама, а бенефити су вишеструки, јер ће и поред других предности омогућити брз приступ свим важним информацијама са терена кроз употребу најновијих технологија, што смањује време за реализацију, а истовремено повећава прецизност која је у интересу свих корисника“, изјавио је на конференцији за медије Дејан Јекић, помоћник председника Општине Инђија.

Укупна вредност пројекта "Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија" је 148.686,61 ЕУР од чега Делегација ЕУ финансира 85% односно 126.374, 95 ЕУР, а остало је допринос двеју општина.

Подршка управљању имовином је важан предуслов за унапређење инвестиционе климе на локалном нивоу и овај приоритет је повезан са Законом о јавној својини, који је усвојен у септембру 2011 и представља правни основ за успостављање надлежности и контроле локалне самоуправе над јавном својином у власништву. Закон је прописао услове на основу којих локалне самоуправе могу добити право својине над имовином и успоставити управљање имовином у најбољем интересу целе заједнице. Пројекат општина Стара Пазова и Инђија се бави управо упостављањем шеме управљања имовином и развојем система управљања имовином и повезивањем са општинским ГИС-ом чија ће основа бити такође креирана из овог пројекта.

Укратко о програму ЕУ „Exchange 4“ - Општи циљ програма је допринос процесу стратешких промена на локалном нивоу кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, у складу са принципима реформе јавне управе, посебним националним секторским политикама и праксом Европске уније.

Овај општински пројекат је један од 32 пројекта који су одобрени из ове грант шеме. Општина Стара Пазова и Инђија су поносне што су у конкуренцији 123 предлога пројекта успеле да се издвоје и што је пројекат ове две општине оцењен позитивно и препоручен за финансирање.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter