• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Стара Пазова и још девет општина учеснице пројекта Мрежa зелене економијеКао наставак предвиђених активности из Меморандума, који је у новембру прошле године склопљен у Мајнцу између Општине Стара Пазова и још девет општина из Србије, у оквиру пројекта „Мреже зелене економије“, у Старој Пазови је одржан састанак на ком су разматрани будући кораци ка успостављању заједничких регионалних комуналних услуга и будуће употребе обновљивих извора енергије у нашој земљи.

Пројекат „Мрежа зелене економије“ се организује под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и овај сусрет је прва фаза у оквиру предвиђених активности у којима учествује Општина Стара Пазова. Скуп је отворио први човек старопазовачке Општине Ђорђе Радиновић, који је поздравио све представнике општина учесница у пројекту упутувши неколико речи о значају укључивања Србије у пројекте који прате светске трендове, нарочито када је у питању употреба обновљивих извора енергије у чему смо као земља у целини недовољно активни.

У наставку скупа присутнима се обратио и Горан Савић, помоћник председника Општине за економски развој и стратешки маркетинг и проф. др Владан Здравковић испред Института за зелену економију Србије, а у дискусији су учествовали и представнци осталих општина: Апатин, Ивањица, Књажевац, Коцељева, Лазаревац, Лајковац, Осечина, Рума и Чачак. По завршетку првог скупа, најављено је ново окупљање у циљу што ефикаснијег планирања за 26. март ове године.

Укратко о енергетском сектору у Србији
Овај сектор зависи од увоза основних енергетских извора у износу од око 40 одсто. Стога су реструтурирање енергетског сектора и децентрализација енергетске производње (укључујући и енергетску ефикасност) подразумевани као основни развојни циљеви. Општине у Србији се суочавају са многобројним препрекама како би унапредиле енергетску ефикасност и како би активирале локалне обновљиве изворе енергије. Финансијска зависност од републичке власти, недостатак финансијских средстава као и капацитета, вештина, нових решења и идеја како би се осигурала додатна финансијска средства, може бити препознат као један од главних проблема на локалном нивоу.

Укратко о пројекту
Пројекат „Мрежа зелене економије“ има за циљ развој локалних средина кроз оснивање мреже зелене економије и рада на унапређењу енергетске ефикасности, користећи приватно-јавно партнерство. Општине у Србији би поставиле регионалне комуналне услуге зелене економије са приватним компанијама, примењујући и користећи пројекте у областима обновљиве енергије (први приоритет), затим енергетске ефикасности (други приоритет) и заштите животне средине (трећи приоритет). Није занемарљиво ни да би Општине у Србији профитирале од произведене обновљиве енергије, где се достигнути приходи могу реинвестирати у пројекте из области енергетске ефикасности и заштите животне средине. Предузетнички развој у сектору зелене економије резултираће кроз регионалну додатну вредност кроз омогућавање запослења и приноса у јавном и приватном сектору.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter