• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Примена родне равноправности на локалу још увек није задовољавајућаСавет за родну равноправност у сарадњи са Европском организацијом за безбедност и сарадњу (OEBS) и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMAN) организовао је у среду, 4. децембра састанак за председнике и председнице општина и градова у Палати Србија на Новом Београду.

Састанак је водила државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике мр Стана Божовић.

Циљ овог великог састанка је рад на унапређивању родне равноправности на локалном нивоу. „Како је родна равноправност, као принцип јавног деловања, израде и спровођења јавних политика релативна новина у домаћем институционалном оквиру и деловању, потребно је да сви актери, на свим нивоима, почну доследно да спроводе принцип равноправности мушкараца и жена“, рекла је државна секретарка мр Стана Божовић.

У име Општинске управе Стара Пазова састанку су присуствовали: Драгана Стевић, председница савета друштвене делатности СО Стара Пазова и одборник СО Стара Пазова, Анђа Киринда и Тања Божанић, такође одборнице СО Стара Пазова.

Међу најважнијим закључцима са овог састанка могу се издвојити и тај да су досадашњи покушаји да се унапреди социо-економски положај људи, на глобалном нивоу, показали да специфичне, једнократне мере нису довољне, односно да није довољно креирати појединачне програме и пројекте за оснаживање жена или других група у неповољном положају, због тога што ресурси изузети из ових специфичних мера и даље остају недоступни за већину становништва.

Неравноправност жена и мушкараца видљива је у задовољавању свакодневних практичних потреба, чије је уређење у надлежности локалне самоуправе (економски развој, инфраструктура, социјална и здравствена заштита). Управо због тога се локалне политике сматрају кључним за унапређење родне равноправности с једне стране, али и побољшања положаја жена у различитим областима друштвеног и економског живота, с друге. Формални захтеви за поштовање принципа једнаких могућности, затим учешћем различитих група у креирању локалних политика, имају за циљ да обезбеде уважавање друштвене и политичке реалности како би се она унапредила, са циљем равноправног и одрживог социо-економског развоја. Кључно је да родне улоге (традиционалне или патријахалне очекиване улоге жена и мушкараца) често онемогућавају коришћење јавних ресурса од стране жена у једнакој мери са мушкарцима. Зато локалне политике и њихови креатори треба да препознају препреке са којима се жене суочавају и омогуће да им јавни ресурси буду у једнакој мери доступни, али и да се неутралишу фактори који смањују коришћење капацитета жена (мања запосленост, искљученост из одлучивања, предузетништво итд.

Упутства, која се односе на сегмент равноправности мушкараца и жена дефинисана су националним институционалним оквиром, првенствено кроз:

Закон о равноправности полова и Националну стратегију за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности

Акциони план за њено спровођење

Оба документа дефинишу обавезе локалних самоуправа и мере које је потребно применити како би се:

  • Омогућила равноправност жена и мушкараца
  • Отклонили или неутралисали фактори који доприносе неравноправном и неповољном положају жена
  • Креирали програми који ће допринети побољшању положаја жена односно краткорочне мере којима ће се побољшати положај жена

Како показују актуелни статистички подаци, положај жена и мушкараца нажалост, није значајно побољшан, родне разлике су евидентне и одражавају се, а на локалном нивоу нису предузете мере за унапређење родне равноправности. Општина Стара Пазова ће се у наредном периоду важним стратешким корацима ангажовати, како би се кроз адекватне активности придружила групи најуспешнијих локалних самоуправа у Србији када је ова важна друштвена област у питању.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter