• Prečítané: 1037x

Отворен 15. Регионални сајам привреде, 26 фирми нуди још 777 радних места

naslovna otvoren 15 regionalni sajam privredeСа 1.300 привредних друштава и више од 3.000 предузетника Општина Стара Пазова остварила је за седам месеци ове године робну размену од скоро милијарду евра, а водеће место по економским резултатима међу локалним самоуправама настојаће да крунише добијањем статуса Града, речено је данас на отварању 15. Регионалног сајма привреде. Отварајући сајам, на коме је своје производе и услуге у Комплексу спортско-рекреативних базена у Новој Пазови, понудило више од 100 излагача, покрајински секретар за регионални развој, међурегионални сарадњу и локалну самоуправу АП Војовдине Александар Софић указао је да општина Стара Пазове има статус прве категорије развијености локалне самоуправе по параметрима Владе Србије, а да из године у годину подиже стандарде.

Минимална зарада је 2012. године била 17.000 динара, сада је 37.000, а очекујемо да ће идуће године премашити 40.000 динара, уз константно повећање броја запослених, рекао је Софић.

Стопа незапослености у старопазовачкој општини је мања од три одсто, а на сајму запошљавања, пратећој манифестацији овогодишње смотре регионалне привреде, 26 привредних субјеката понудиће у петак 30. септембра још 777 додатних радних места.

Директор Регионалне привредне коморе Сремска Митровица Предраг Мујкић нагласио је да, уз робну размену од око милијарду евра за седам месеци ове године, општина данас има више од 40 великих и средњих предузећа. Мујкић је указао на оцене привредника да су „све што би у другим општинама Србије решавали за три месеца, у општини Стара Пазова завршавали за три дана“.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић нагласио је да локална самоуправа користи и географски положај, близину великих центара, развијеност инфраструктуре и саобраћаја да привуче још већи број привредника. „Посебан тренд да скоро немамо незапослених показује и податак да су на 1.000 становника општине 24 незапослена. Чинимо све да грађани региона, округа, из Новог Сада и Београда долазе овде да нађу посао, преселе се и одлуче да живе у нашој општини“, поручио је Радиновић. Он је рекао да је покренута процедура и да општина до 2024. године очекује да добије статус града.

Организатори 15. Регионалног сајма привреде су Општина Стара Пазова и Регионална привредна комора Сремског округа, током два дана уз уобичајене пословне сусрете биће одржан ни низ пратећих манифестација, а улаз је бесплатан. На једном од пословних предвања Биљана Пешић из организације ”Алтерна Интернационал” указала је да „поверење најтраженија вредност 21. века“.

Другог дана Сајма Министарство привреде, Фонд за развој Републике Србије и развојни фонд Војводине организују предавање „Презентација актуелних конкурса у најави за подршку рада и развоја микро, малих и средњих предузећа“.

У општини је 2013. године било 9.400 запослених, а сада их је 24.800.

Фотографије: