• Prečítané: 1291x

Старопазовачка локална самоуправа активно пружа подршку пољопривредним произвођачима

naslovna staropazovacka lokalna samouprava aktivno pruza podrsku poljoprivrednim proizvodjacimaУ понедељак 6. децембра 2021. године потписани су уговори о додели субвенција између Општине Стара Пазова и старопазовачких пољопривредних произвођача. Овај програм је наставак раније успостављене локалне подршке пољопривреди, а у складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

На иницијативу председника Општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића, локална самоуправа је пре девет година, по први пут за пољопривреднике на својој територији, путем субвенција дала директну подршку пољопривредним произвођачима и та традиција се наставља.

„Ми смо Општина коју карактерише на хиљаде хектара обрадивих пољопривредних површина. С’ тога смо и настојали да из године у годину издвојимо што више средстава ради давања подстицаја пољопривредним произвођачима. Ове године то је 7.000.000 динара које ће бити на располагању пољопривреди на локалу. Гледамо и практично да помогнемо. Тако смо, на пример, путем конкурса омогућили пољопривредним произвођачима да конкуришу за већ набављену инвестицију или за инвестицију коју имају у плану, уз приложени рачун односно предрачун. Уз настојања да констатно повећавамо буџет за субвенције пољопривредницима, увек тражимо најбољи модел по коме ће се додељивати субвенције, како би наши пољопривредни произвођачи били што задовољнији“, поручио је овом приликом председник Општине Ђорђе Радиновић.

Ове 2021. године Комисија је за доделу субвенција имала је критеријум који је подразумевао бодовање приспелих захтева. Акценат је стављен, као код многих Покрајинских и Републичких конкурса на жене, године старости подносиоца захтева, број чланова у газдинству, датум прве регистрације газдинства, као и да ли су или не користили субвенције од стране Општине. Као и на Покрајинским и Републичким конкурсима сви пољопривредни произвођачи нису успели да добију субвенцију, али то је јако мали број пољопривредних произвођача.

Од приспелих 90 захтева по Конкурса за сектор млека, меса, воћа, грожђа, поврћа (укључијући печурке) цвећа и осталих усева (житарице, индустријско, ароматично, зачинско биље) и друго, 4 захтева су одбијена, а од преосталих 86 захтева 73 подносиоца захтева су остварили право на субвенцију. Подносиоцима захтева који су добили субвенцију путем Конкурса омогућена је набавка оправданих инвестиција за које су и конкурисали пољопривредни произвођачи: сетвоспремача, прскалица, сејалица, тањирача, ваљак, ролер, расипач минералних ђубрива, дрљача, косих мешаона, пужних транспортера, ротационе косачице, хранилице и друго.

Од приспелих 17 захтева по Конкурса за сектор набавка пчелињих друштава и нове опреме за пчеларство, 1 захтев је одбијен, а свих 16 подносиоца захтева су остварили право на субвенције. Подносиоцима захтева који су добили субвенције путем Конкурса омогућена је набавка оправданих инвестиција за које су и конкурисали пољопривредни произвођачи: кошница, рамских комплета, центрифуге, парни топионик воска, пчелињих друштава идр.

Са овим субвенцијама омогућено је пољопривредним произвођачима да набаве опрему, која им је неопходна за вршење своје делатности, са набављеном опремом посао који обављају биће брже и квалитетније одрађен, за краћи временски период, на овај начин помаже се посебно малим газдинствима да могу да опстану.

У складу са планом општинског руководства следеће године се очекује да ће износ за субвенције из буџета општине Стара Пазова бити повећан, а и да ће Конкурси бити расписани раније.