• Prečítané: 1513x

Још 11 породица избегличког статуса убројено међу 330 породица, које су залагањем Општине Стара Пазова, добиле кoначни кров над главом

naslovna jos 11 porodica izbeglickog statusa ubrojeno medju 330 porodica koje su zalaganjem opstine stara pazova dobile konacni krov nad glavom30. март ове године остаће дуго у памћењу за 11 породица које су се услед ратова на подручју бивше Југославије доселиле у општину Стара Пазова. На овај дан поменутих 11 породица, као учеснице Регионалног стамбеног програма, добиле су трајни кров над главом. Тим поводом председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић уручио је уговоре којим се власништво над кућама породицама правно потврђује.

Општина Стара Пазова са својим руководством до сада је у подршци избеглим породицама да добију свој дом, да добију стан у коме станују са могућношћу отплате некретнине или да изграде свој нови дом захваљујући пакетима грађевинског материјала, помогла више од 330 породица и на то је на челу са председником Радиновићем посебно поносна. На овај начин поменуте породице су коначно интегрисане у друштво и могу неометано да живе, раде и стварају као и било која друга породица која у општини Стара Пазова има свој дом.

Да подсетимо који су све облици подршке избеглим породицама понуђени и обезбеђени у протеклих девет година

1. Регионални стамбени програм (РСП) – Потпројекат 4 (2013. година) – 30 стамбених јединица у Голубинцима (закуп са могућношћу откупа)
2. Потпројекат 2 (2015.године) – Kуповина 14 кућа са окућницом
3. РСП-Потпројекат 2 (2015.година) – 20 пакета грађевинског материјала
4. РСП-Потпројекат 5 (2016.година) – 38 пакета грађевинског материјала
5. РСП-Потпројекат 5 (2016.година) – 137 стамбених јединица у Старој Пазови (закуп са могућношћу откупа)
6. РСП-Потпројекат 5 (2016.година) – 30 стамбених јединица за социјално становање
7. Монтажне куће – у оквиру Потпројекта 2, 4 и 8 – 15 монтажних кућа
8. РСП- Потпројекат 7 (2018.године) – Kуповина 10 кућа са окућницом
9. РСП-Потпројекат 9 (2020.година) – 30 пакета грађевинског материјала

Допринос старопазовачке локалне самоуправе у оквиру поменутих донација породицама је вишеструк, јер је успех ових вишегодишњих напора у многоме зависио од иницијативе председника Општине Ђорђа Радиновића, одговорног и ажурног рада лица задужених за спровођење предвиђених активности, као и Јавног предузећа Општинска стамбена агенција Стара Пазова, која је значајно учествовала у сложеној реализацији изградње стамбених јединица у местима Стара Пазова и Голубинци.

Важно је напоменути да је све што је реализовано у протеклих девет година имало подршку и финансијску потпору Владе Републике Србије те је поред поменутих стамебних решења, уз суфинансирање од стране општине Стара Пазова, реализовано је још најмање 120 стамбених решења за избегла и прогнана лица и око 30 стамбених решења за интерно расељена лица са подручја Kосова и Метохије.

О Регионалном стамбеном програму

Регионални стамбени програм (РСП) представља заједнички пројекат Републике Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.

Циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема дуготрајног расељавања најосетљивијих избеглих и расељених лица, насталих након сукоба на територији бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године, укључујући интерно расељена лица у Црној Гори од 1999. године, пружајући им трајна и одржива решења за стамбено збрињавање.

Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Банка за развој Савета Европе.

Фотографије: