• Prečítané: 2126x

Закључак Штаба за ванредне ситуације Општине Стара Пазова – најновије превентивне мере у циљу спречавања и сузбијања ширења заразне болести COVID-19

krizni stab sednica 04 09 2020 CIRНа основу члана 41.став 4. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Службени гласник РС“, број 87/18), и на основу Решења о образовању општинског штаба за ванредне ситуације(„Службени лист општина Срема“11/19), a у вези са Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“ број 37/20), Општински штаб за ванредне ситуације општине Стара Пазова, на седници одржаној дана 04. 09. 2020. године, доноси Закључак.

I

Мере за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19

1. НАЛАЖЕ СЕ грађанима да у току боравка на јавним местима у затвореном простору носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 метра, док у току боравка на отвореном простору уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу носе заштитне маске.

2. ЗАБРАЊУЈУ СЕ јавна окупљања на територији општине Стара Пазова на јавним местима у затвореном и отвореном простору - када се истовремено окупља више од 30 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 м, односно на свака 4 м2 може бити присутно једно лице.

3. НАЛАЖЕ СЕ свим привредним субјектима да на одговарајућим местима јасно истакну информације о мерама безбедности и превенције COVIDА-19.

4. ОГРАНИЧАВА СЕ број лица која могу присуствовати сахрани на 30, уз поштовање мера заштите и превенције, односно обезбеђивање физичке дистанце и ношење заштитних маски у затвореном простору, као и на отвореном уколико није могуће обезбедити да удаљеност лица буде најмање 1,5м.

II

Делатност у области тгровине на мало и услуге у области угоститељства

5. ОГРАНИЧАВА СЕ радно време угоститељских објеката на територији општине Стара Пазова тако да ће објекти који немају башту радити до 23,00 часа, док ће објекти који имају башту радити радним данима до 24,00 часова, а петком и суботом радно време истих ће бити до 01,00 часова.

6. ОГРАНИЧАВА СЕ радно време трговинских, занатских и објеката за приређивање игара на срећу на територији општине Стара Пазова тако да ће радно време истих бити од 06,00 часова до 23,00 часова свим данима.

7. НАЛАЖЕ СЕ власницима свих објеката услужне делатности да организују рад у складу са применама превентивних мера прописаним Уредбом Владе РС о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID- 19 (обавезна физичка дистанца између лица од најмање 1,5 метра, обавезна дезинфекција мобилијара, обавезно ношње маски свих лица у затвореном простору, као и запослених и на отвореном простору, ограничавање броја лица и друго).

III

Делатност у области јавног саобраћаја, градског и приградског превоза путникa, и такси превоза

8. ОБАВЕЗНО ЈЕ ношење заштитних маски у јавном друмском и железничком превозу путника.

9. ОБАВЕЗНО ЈЕ организовање градског и приградског превоза путника у складу са препорукама надлежних органа, те обезбеђивање безбедности како запослених лица, тако и корисника услуга (обавезна дезинфекција свих просторија станица, опреме, мобилијара, употреба заштитних средстава).

10. НАЛАЖЕ СЕ такси превозницима да поштују све мере превенције, те да у складу са тим приликом обављања превоза носе заштитне маске, да редовно проветравају и дезинфикују возило, те да не примају у возило путнике који немају заштитне маске, или који имају било који од симптома COVIDA-19.

IV

Делатности из области културе и организација културних манифестација

11. Изузетно од тачке 2, ДОЗВОЉАВА СЕ организација културних манифестација у отвореном и затвореном простору, у установама културе и институцијама које се баве културном делатношћу уз присуство максимално 500 људи уз поштовање свих прописаних мера.

12. ОБАВЕЗНО ЈЕ ношење заштитних маски за све запослене и посетиоце у затвореним просторијама и за све запослене на отвореном, те обезбеђивање дезинфекционих средстава, чишћење простора након сваке представе или пројекције, обавезан размак између седећих места од најмање 1,5 м, обезбеђивање физичке дистанце између посетилаца, као и проток природног ваздуха, кад гдо је то могуће.

V

Делатности из области спорта и организација спортских дешавања

13. НАЛАЖЕ СЕ организаторима спорстких дешавања да исте огрнизују уз поштовање прописаних мера, те обезбеђивање физичке дистанце и ношење заштитних маски.

14. Сви спортски клубови са територије општине Стара Пазова који организују и одржавају тренинге и такмичења у спортским салама и спортским халама дужни су да исте оргнизују тако да једно лице буде на 4 м2 затвореног простора.

VI

Спровођење мера из овог акта, у складу са законом утврђеним овлашћењима, обезбеђује и надзире Одељење за инспекцијске послове и комуналне делатности Општинске управе општине Стара Пазова уз сарадњу са другим државним органима.

VII

Даном ступања на снагу овог Закључка престају да важе одредбе Закључка Општинског штаба за ванредне ситуације број 820-40/2020- I од 17.07.2020.године и других Закључака Општинског штаба за ванредне ситуације општине Стара Пазова које се односе на мере заштите од COVIDA- 19, a које нису у складу са одредбама овог акта.

VIII

Овај Закључак ступа на снагу одмах, а исти објавити у "Службеном листу општина Срема", као и на огласној табли Општинске управе, интернет презентацији општине Стара Пазова и средствима јавног инфоримисања.

Преузмите документ:

ЗАКЉУЧАК