• Prečítané: 4693x

Руководство старопазовачке Општине, захваљујући моделу суфинансирања, створило могућност за улагања у додатне инфраструктурне пројекте по местима

naslovna rukovodstvo staropazovacke opstine zahvaljujuci modelu sufinansiranja stvorilo mogucnost za ulaganja u dodatne infrastrukturne projekte po mestimaРуководство Општине Стара Пазова је и у 2019. години години, у циљу подизања квалитета живота грађана, наставило инвестициони циклус у побољшање инфраструктуре по свим местима. За насеље Нова Пазова локална самоуправа је буџетом планирала неколико важних инвестиција у инфраструктурне пројекте, које се пре свега односе на делове насеља са проблемима фекалне и кишне канализације, као и делове насеља где је неопходно заменити застареле азбестне водоводне цеви.

Након десетине пројеката, које је Општина реализовала по моделу суфинансирања са републичким и покрајинским институцијама, што се показало као изузетно добра пракса јер се са мање директних буџетских средстава постиже већи број инвестиција, 31. маја председник Ђорђе Радиновић је у Бечеју потписао уговоре о суфинансирању три пројекта, са покрајинским секретaром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Др Вуком Радојевићем.

Наиме, на овогодишњем Конкурсу о додели бесповратних средстава за изградњу, санацију и реконструкцију водних објеката у јавној својини и објеката фекалне канализације на територији АП Војводине, старопазовачка Општина је конкурисала са већ припремљеним пројектима и у складу са унапред извршеним админинстративним припремама освојила део средстава, која ће бити од великог значаја за планирана улагања.

Поменута три пројекта су намењени: реконструкцији водовода у улици Војводе Путника у Новој Пазови, извођењу радова на секундарној мрежи канализације са кућним прикључцима у Пинкијевој улици, Војвођанској улици и улици Пољски пут, и идејног пројекта реконструкције водовода у улици Војводе Путника у Новој Пазови.

„Овај вид подршке према локалним самоуправама, су нама од великог значаја, јер су oви пројекти обимни и захтевни за реализацију и финансирање. Ми смо као локална самоуправа буџетски у 2019. годину уврстили ове инвестиције, а са подршком Покрајинског секретаријата добијамо могућност да остала буџетска средства распоредимо на неке друге пројекте. Заједничким улагањима извршићемо замену азбестних водоводних цеви на критичним деловима улица у Новој Пазови, као и изградњу канализације према пројекту тј. где је најхитније. Потписани уговори за нас су веома вредни и износе око 40 милиона динара, тачније толико износи део средстава које финансира Покрајина, а приближно толики износ се издваја и из буџета наше Општине“, поручио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић поводом свечаног уручења поменутих уговора.

Према изјави Вука Радојевића, покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство „за непуне три године, уложено је заједно са локалним самоуправама преко 2,1 мијиларде динара у водоводну и канализациону мрежу“. Он је нагласио да је у поменуте три године остварено око 140 пројеката који су „или реализовани или у процесу реализације, што значи да је по локалној самоуправи у просеку три пројекта, која су финансирана од стране покрајинске Владе преко покрајинског секретаријата за пољопривреду“.

Уговори су потписани на градилишту реконструкције велике црпне станице у Бечеју, чије радове финансира покрајински секретаријат у оквиру прошлог конкурса. Потписивањем уговора, Општина Стара Пазова наставља са добром праксом комбинованог суфинансирања

Фотографије: